Как се правят топарлак чорба и зарезанска яхния ще разкрият на кулинарния събор „В долината на река Росица“


Как се правят топарлак чорба и зарезанска яхния ще разкрият на  кулинарния събор „В долината на река Росица“
Снимки: Фейсбук/Национален кулинарен събор „В долината на река Росица“
29 Юни 2022, Сряда


Изложба ще представи над 500 местни и традиционни ястия, а именити майстори ще учат децата на стари занаяти

Автор: Десант

От 1 до 3 юли в местността 2-ри километър край Бяла Черква ще се проведе Националният кулинарен събор „В долината на река Росица“.

Това събитие „ще кара много хора от България и чужбина да говорят за нашия край – за историческите разкопки, за водопадите и екопътеките, за музеите, за историческите личности и събития, за добрите хора, за гостоприемството ни, за уникалната кухня и кулинарните майстори, изобщо за нашият район – най-красивото място на света“ – заявяват организаторите във Фейсбук.

500 местни кулинари ще покажат в кулинарна изложба над 500 местни и традиционни ястия, като на място ще се приготвят – топарлак чорба, зарезанска яхния, пушеци (и още много изненади).



Над 200 занаятчии от цяла България ще бъдат гости на събора. А над 1000 певци и танцьори ще огласят долината на река Росица.

Освен това, ще бъде дадено началото на Националната детска кулинарна академия, в която деца от цяла България ще могата да се научат как се дърпа баница, как се кваси кисело мляко, как се прави сирене, как се правят сладки „Лебедчета“ и още много други кулинарни тайни.

Ще стартира и проектът „Детски занаятчийски работилници“, в рамките на който едни от най добрите занаятчии на България ще покажат и учат безплатно децата на дървообработка, кошничарство, грънчарство и други стари занаяти.



В рамките на събора желаещите да научат първите стъпки в народните танци, ще бъдат разкършени от майстори хореографи.

Гости на събора ще бъдат известни български кулинари, народни певци и танцьори, представители на кулинарни фестивали от цяла България, както и популярни българи родолюбци, прославили България по света.

„Това е събитие на хората, на свободния и предприемачески дух. Това е събитие на тези, които обичат България, на тези, които помнят заветите на своите баби и дядовци, на своите родители, на тези, които искат децата им да бъдат щастливи и да предават семейната и родова история. Това е събитие, което ще предава традициите на бъдещите поколения как да приготвят вкусна, чиста и здравословна храна.
Нека заедно покажем на света, че тук, в нашият роден край, са родени и ще се раждат едни от най-добрите кулинари, че тук се произвеждат и приготвят едни от най-вкусните сладки и сладкиши, манджи и гозби, супи и чорби, баници и питки“ – призовават организаторите и приканват повече хора да посетят Национален кулинарен събор „В долината на река Росица“. 


В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки