В Босилеград почетоха паметта на петима разстреляни български офицери


В Босилеград почетоха паметта на петима разстреляни български офицери
Снимка: glaspress.rs
29 Юни 2022, Сряда


Събитията се разиграват на 28 юни 1913 г.

Автор: Десант

По време на Междусъюзническата война, на 28 юни 1913 г. в центъра на Босилеград става сражение между сръбския 10-ти пехотен полк от Шумадийската дивизия и българския Шести конен полк от Четвърта пехотна дивизия, предвождан от полковник Иларион Танев. След кръвопролитен уличен бой, падат убити и ранени десетки български и сръбски войници и офицери.

Петима български офицери – командирът на полка полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов, поручик Асен Минков, подпоручик Стефан Контев и щаб-тръбачът вахмистър Христо Владов, са пленени и по заповед на капитан Арсениевич на 28 юни, противно на всички известни дотогава международни военни конвенции за отношение към военнопленници, са разстреляни и заровени в една градина близо до воденицата на Димитър Дойчинов Треперски.

На 2 юли 1913 г. специална военна комисия есхумира труповете и разследва случая. Същия ден тленните останки на убитите офицери са пренесени и погребани в Босилеградското гробище. Двама от тях по-късно са прибрани от семействата им. Три надгробни паметника са просъществували до 1980  г., когато са били почупени и захвърлени.

Събитието подробно е описано в Доклада на Карнегиевата комисия.

По повод отбелязването на 100-годишнината от Балканската война, изхождайки от опита и практиката на европейските държави, КИЦ „Босилеград” и ДСБ задвижиха инициатива гробовете на петимата офицери да бъдат възстановени и почетени.

Инициативата срещна жестока съпротива, а срещу ДСБ беше образувано досъдебно производство.  В крайна сметка, с много рискове и главно с лични средства и труд на Димитър Димитров – Треперски, бяха поставени пет паметни плочи, където българските организации в Босилеград всяка година на 28-ми юни почит паметта на убитите български офицери.

Източник: glaspress.rs


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки