Музеят в Търговище ще реставрира интериора на Хаджиангелова къща и фасадите на Захариевата къща


Музеят в Търговище ще реставрира интериора на Хаджиангелова къща и фасадите на Захариевата къща
28 Юни 2022, Вторник


За консервационно-реставрационни работи бе обявена обществена поръчка

Автор: Дина Харизанова

Музеят в Търговище обяви обществена поръчка за консервационно-реставрационни работи по интериора на Хаджиангелова къща и по фасадите на Захариевата къща. Прогнозната стойност на дейностите, които предстои да бъдат извършени, е 302 864,17 лв. без ДДС.

Хаджи Ангеловата къща е типичен представител на възрожденската архитектура от втората половина на XIX век. Изградена преди близо 160 години, тя се отличава със симетричен план, с изявен заоблен  еркер с кобиличен профил на второто ниво на централната фасада и два еркерно изнесени ризалита в югозападната част, завършващи с холкел.

Високи и многобройни прозорци прорязват фасадите, осигурявайки обилно дневно осветление в интериора. Елементите на запазената украса в него са от дърво, щукатура и живопис. Дървени са вратите, долапите, подовете и таваните.

Таванът на стълбището е живописван с флорални елементи на син фон, символизиращи слънцето и небесния свод, а този на втория етаж, който е бил основната жилищна част, има по-богата украса. Той е дърворезбен със сложен геометричен орнамент и е отделен от вертикалните стени със стенописен фриз с растителен елемент. 

Декоративните елементи в интериора са в сравнително добро състояние. Проблемни участъци има по стените и таваните на втория етаж, омокряни от течовете на покрива, които са отстранени след ремонта на покрива, където са се появили жълтеникави петна.
 
При дървените елементи леки повреди се забелязват при стълбите и парапетите, където има отърквания, издрасквания по дървесината, замърсяване и изтриване на защитното покритие. По – сериозни повреди се наблюдават при касетирания орнаментиран таван, където влагата е причинила физически изменения – раздуване и свиване на дървесината, поради което има частична загуба на отделни елементи.

При камините също се наблюдават леки увреждания, предимно от замърсяване.

Живописната украса е видимо в добро състояние. Има частични напуквания на боята, разпрашаване на живописния слой и обща промяна (отслабване) на цветния интензитет.



В Хаджиангеловата къща се намира постоянната етнографска експозиция на РИМ-Търговище. Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Ремонтно-възстановителните работи и консервационно-реставрационните работи (КРР) са разделени на три етапа.
          
В първи етап се отстраниха покривните дефекти и се преустановиха течовете по фасадите. а във втория етап се извърши консервация и реставрация на фасадите.

Предстои третият етап, който предвижда КРР по интериора.

Захариевата къща, където по настоящем се намира администрацията на Регионалния исторически музей в Търговище, е един от малкото запазени знакови архитектурни паметници от възрожденската епоха в културно-историческото наследство на града. Тя е обявена за архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория местно значение.



Сградата е изградена изцяло в духа на характерните за времето – втората половина на XIX век архитектурно-строителни техники, включващи в себе си заемки от знакови за архитектурата на Българското възраждане къщи.

Покривът е четирискатен, допълнително усложнен от присъствието на добре изразените еркери. Покривното покритие е изпълнено с ръчно правени едноолучни керемиди. Наличието на петна от влага по стените и таваните на етажа, свидетелства за проблемни места на покривното покритие. 

Осево-симетричната планова схема намира отражение и в обемното решение на фасадите. Строгата симетрия е пълна и това съзнателно е търсено от старите майстори, останали верни на традициите на времето. Усещането се подсилва и от присъствието на еднакъв брой и вид на прозорците в двете крила на сградата. Дограмата – прозорци и врати е изцяло подменена.

Пластиката на фасадата се подсилва и от еркерно изнесените ризалити в двата края на етажа от северозапад и югоизток, завършващи с декоративно измазан холкел. Пластиката се подсилва от релефа на корниза на сградата, който заедно с останалите декоративни елементи по фасадата – многопластови дървени профили и апликации, допринася за представителния характер на тази сграда.

При направеното обследване не са установени съществени патологии, както по отношение на сградата като цяло, така и на нейната конструкция в частност. В основни линии патологиите се изразяват като петна по стените и таваните, вследствие на течовете от покрива, главно около недобре уплътнения отвор за излаз на покрива.

Опадалата на много места мазилка по корниза и фасадните стени на второ ниво на сградата, се дължат главно на компроментираните участъци от водоотвеждащите  елементи на покрива – улуци и водосточни тръби.

Компроментираната на места настилка около къщата, е другата причина за наличието на обрушена на места мазилка по ограждащите стени на партерното ниво, като това се наблюдава по целия периметър на сградата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки