Проф. Витанов: Лятна вълна на ковид идва от Гърция


Проф. Витанов: Лятна вълна на ковид идва от Гърция
28 Юни 2022, Вторник


Математикът съветва, при надхвърляне на 1000 нови случая на ден да започнем да спазваме дистанция и да носим маска на места с голямо струпване на хора на малка площ

Автор: Десант

В последните дни случаите на новозаразени с коронавирус взе да нараства. Засега причини за безпокойство обаче няма – успокоява проф. Николай Витанов в страницата си във Фейсбук. Но предупреждава, че все пак трябва да сме внимателни.

„Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 51,17 на 100 000.  Очакванията са да няма проблеми със стабилността до 15 юли" – категоричен е математикът.

Той е на мнение, че така ще може да се издържи още 30 дни след 15 юли, но при едно условие – да не се внесе нищо отвън. „Обаче вносът си тече и се очаква да се засили“ – отбелязва проф. Витанов.

И допълва: „На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те много го изтърваха. И се прехвърля и при нас... У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изтърван – има  към 10 000 случая вчера. И в Европа модифицираният Омикрон си бушува. В Германия, Франция, Италия, Австрия. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте!“ – съветва бившия член на Националния оперативен щаб.

Той прогнозира, че около ден 60-тия на сценария „Синьо лято“ (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесването на български със западни туристи може да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

И препоръчва при надхвърляне на 1000 нови случая на ден човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ.

„Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 91 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи“ – гарантира математикът прогностик.

Той отбелязва, че индекса за страната е над 7 пъти под критичната стойност. „Има повишение на  индекса в големите градове и в една област по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през област Смолян“.

Що се отнася до Черноморието, във Варна индексът е 7 пъти под критичната стойност, в Бургас - 9 пъти под критичната стойност, в Добричко – 6 пъти под критичната стойност. И там всичко е спокойно. Поне през юни ще е така.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки