Правят езеро и нови детски и спортни площадки в новозагорския парк „Мария Роза“


Правят езеро и нови детски и спортни площадки в новозагорския парк „Мария Роза“
27 Юни 2022, Понеделник


Към момента алейната мрежа е със силно компрометирана асфалтова настилка, а детските съоръжения са амортизирани

Автор: Десант

Община Нова Загора обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за благоустрояването на парк „Мария Роза“.

Проектът предвижда благоустройство и основен ремонт на зоната за отдих. С изпълнението му ще се осигурят по-добри условия за достъп до обществените обекти, а инвестициите за изграждане и обновяване на площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществените потребности, ще допринесат за подобряване условията за живеене.

Самият парк „Мария Роза“ представлява своеобразен зелен филтър в периферията на Нова Загора. Той се намира в северната част на града, до главния път Сливен – Стара Загора. Теренът е общинска публична собственост и е с площ 11 183 кв.м.

Към момента алейната мрежа е със силно компрометирана асфалтова настилка, която дори на места липсва. С годините растителността е превзела цялата територия. Парковите съоръжения са представени от няколко амортизирани детски съоръжения.

Инвестиционният проект предвижда архитектурно-планировъчно и обемно-пространствено оформяне на терена, подобряване на територията на обекта и хармонично вписване на благоустройствените работи, в общия рисунък. Стремежът е постигане на устойчива, безопасна и достъпна за всички архитектурна среда.

Предстои да бъдят изградени изкуствено езеро в центъра на пространството с кът за отдих; комбинирана детска площадка за деца от 1-3 год. и от 3-12 год. възраст; площадка за стрит фитнес, а по западната граница е отредена площ за бъдещо изграждане на спортна площадка.

Територията ще бъде обзаведена с пейки, фонтанка, две цветни беседки, кошчета за смет, детски и спортни съоръжения.

Новата алейна мрежа ще бъде изградена съобразно прилежащата архитектурна и инфраструктурна среда, схема на очаквани пътникопотоци, както и осигуряването на достъпната за всички среда с плавни преходи и необходими ширини.

Предвижда се изцяло нова настилки с бетонови павета и валиран филц. При детската и фитнес площадката се предвижда саморазливна ударопоглъщаща каучукова настилка.

Общо за цялата територия се предвижда ново соларно осветление. Ще бъдат изградени площадкови водопроводна и канализационна мрежа.

На територията на имота има разнообразна дървесно-храстова растителност от широколистни видове: полски ясен, обикновен явор, бял салкъм и др. Дървестната растителност е в сравнително добро състояние. Заснети са 57 дървета, като възрастта им варира от 5-6 години до около 35-40 години.

Наблюдава се суховършие при някои растения. Също така, на места се срещат счупени клони и гнилоти. Като цяло за растителността не са полагани редовни грижи.

С проекта се предвижда запазване на съществуващата дървестна растителност, като тя ще бъде обогатена със сезонното въздействие на новопредвидени дървестно-храстови групи и цветни акценти.

Прогнозната стойност на проекта е 543 380 лв. без ДДС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки