Проведе се първият за 2022 г. пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“


Проведе се първият за 2022 г. пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“
Снимки: НП „Централен Балкан"
27 Юни 2022, Понеделник


Вижте кога ще е следващия

Автор: Десант

През изминалата събота, 25 юни, се проведе първият за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“ – част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

По избрания маршрут от местността Кордела (в близост до с. Дивчовото, Община Тетевен) до местността Костина (в покрайнините на с. Рибарица, Община Тетевен) преминаха 23 участника от цялата страна.

Те имаха възможността да научат повече за националния парк, за резерватите в него и в частност резерват „Боатин“, за съхранените букови гори и тяхното биоразнообразие. В приятна компания и с помощта на занимателни въпроси и игри най-малките участници също преминаха разстоянието от над 8 километра без никакви затруднения.

Предстоят още три подобни посещения през 2022 г. Следващото ще се състои на 2 юли, събота, по интерпретиран маршрут „Водните дупки“.



Разходките сред отличените букови гори имат за цел да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.

През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 94, разпределени в 18 европейски държави.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки