Бургаски специалисти участваха в работна среща за дигитализация на рецепти от традиционната ритуална кухня


Бургаски специалисти участваха в работна среща за дигитализация на рецепти от традиционната ритуална кухня
Снимки: Авторът
27 Юни 2022, Понеделник


Проект по програма „Еразъм +“ предвижда приготвянето им да бъде заснето и представено пред широката публика в социалните мрежи и платформи 

Автор: Диана Славчева

Представители на Бургаския свободен университет (БСУ) и музея в Бургас взеха участие в работна среща по проект за дигитално представяне и съхранение на европейската ритуална кухня, състояла се в португалския град Порто. Домакин на форума бе Universidade Portucalense.Инициативата се реализира по програма „Еразъм плюс“, като в нея партньори са и висши учебни заведения от Португалия, Латвия и Италия.

От българска страна проектът водеща организация е БСУ в партньорство с РИМ-Бургас. Негов ръководител е доц. Янислав Желев. Партньор на вуза е РИМ-Бургас.Идеята на проекта е да обучи експертите от областта на културата и туризма в специфичния технологичен процес на дигитализация. В неговите рамки ще бъдат изследвани различни традиционни готварски рецепти от ритуалната национална кухня, като тяхното приготвяне ще бъде заснето, дигитализирано и представено пред широката публика в социалните мрежи и платформи.

Целта е да се съхранят автентичните местни обредни кулинарни приготовления като част от европейското нематериално културно наследство.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки