Започнаха подводни археологически проучвания в Бургаския залив


Започнаха подводни археологически проучвания в Бургаския залив
Снимка: РИМ-Бургас
27 Юни 2022, Понеделник


Експедицията се провежда в акваторията на кв. Крайморие

Автор: Десант

В района на Бургаския залив започна поредната подводна археологическа експедиция. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 г. в акваторията на кв. Крайморие.

Целта е да се обследват предполагаеми древни пристанищни зони около морските носове в близост до бургаския квартал. Експедицията се ръководи от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей. В неговия екип ще участват и специалисти от местния музей.

Предвидени са и геофизични изследвания на инж. Кирил Велковски с любезното съдействие и техника на Центъра за подводна археология в Созопол.

Археолозите се надяват да реконструират древната брегова ивица на черноморските носове и да съберат ценни исторически артефакти, които да датират различни периоди от корабоплаването в тази част на Черноморието.

Напомняме, че благодарение на досегашните подводни проучвания на двете институции бяха открити десетки ценни предмети които обогатяват фонда на РИМ-Бургас. Досегашните резултати са описани в монографията на проф. Христов „Тайните на залива Ченгене скеле”, която ще бъде представена в края на юни в Археологически музей - Бургас.

Очаква се новите резултати от предстоящата експедиция да станат също бързо достояние на любителите на древната история на Бургаския край и Черно море.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MkZaGyrcite
28.06.2022 00:40:31
0
0
Много анти-семитична статия в сайта Basarabia Literara (Литературна Бесарабия), където се казва че най-големите врагове на румънците не са нито унгарците, нито руснаците, нито украинците, а евреите!!!
(българите просто са пренебрегнати, не че авторът не ви смята за врагове)
и че те са унищожили Велика Румъния:

Cine este DUSMANUL DE MOARTE AL POPORULUI ROMAN ?

https://basarabialiterara.com.md/?p=52899

Google Translate:

Кой е МЪРТВИЯТ ВРАГ НА РУМЪНСКИЯ НАРОД?
27 юни 2022 г

"Смъртоносният враг на румънския народ от преди 17 века също не са унгарците,
нито украинците, нито руснаците, които тогава не съществуваха, а евреите. Заради юдаизма, който ние
той мрази смъртта и се опитва да ни унищожи сега и като държава ние живеехме само от предателство
външно във външно предателство, вътрешно убийство след вътрешно убийство, като се започне от 1918 г., от Версай, когато бяхме предадени от американския президент масон Удроу Уилсън, чиято дясна ръка беше еврейският полковник Мандел Хаус, до скорошното предателство на 12 юли 1997 г. президентът масон Бил Клинтън, чийто съветник и дясна ръка е евреинът Самюел (Санди) Бергер, ръководител на NSC, ПОЛИТБИРО, КОЙТО ВОДИ АМЕРИКА, ПО-МОЩЕН ОТ ПРЕЗИДЕНТА И КОНГРЕСА ЗАЕДНО. Чрез мирния договор от Версай РУМЪНИЯ СЕ ПРИВАТЯВА ОТ ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА ТРАНСИЛВАНИЯ. В
Срещу присъствието на Удроу Уилсън, кралица Мария, съпругата на крал Фердинанд, протестира
намесата на Универсалния израелски алианс в Париж, който се опитваше да наложи условия на Румъния
по отношение на националното еврейство, в резултат на което Уилсън взе молива и начерта на картата западната граница на Румъния в полза на унгарците и новата Югославия, изкуствена държава, която току-що беше създадена, за да се разпадне напълно през 1992 г.
След това последва предателството отвътре в страната, извършено през 1930 г. от народния селянин Юлиу Маниу
което в нарушение на закона, приет от румънския парламент през 1925 г., по искане на цар Фердинанд I,
умира през 1927 г., за да забрани завръщането в страната и възкачването на трона на развратния крал Чарлз II, между другото и заради любовните си връзки със Зизи Ламбрино, той връща Чарлз II обратно в страната. Кралският бандит, чиято наложница беше еврейката Магда Волф Лупеску, се завърна в компанията на истинска армия от евреи и масони, които превърнаха страната в еврейска колония. Постигна се демокрация, която сменя министър-председателите почти всяка година, Корнелиу Кодряну и другите лидери на легионерското движение са убити през 1938 г., кралската диктатура е установена през 1938 г., диктатурата завършва с бедствието от 1940 г., когато Велика Румъния е частна северна Трансилвания (незабавно окупирана от унгарците), квадрилатър (отстъпен на България), Бесарабия, земя Херта и северна Буковина, отвлечени от Съветския съюз и сега отново предадени от правителството на християндемократите Емил Константинеку-Виктор Чербеа.
След тази национална катастрофа Чарлз II напуска страната, заселвайки се с евреина
в Ещорил в Португалия, а ръководството на страната е поето от маршал Антонеску и
Легионерите на Хория Сима, които през зимата на 1941 г. нямаха нищо по-добро от това да се опитат да направят преврат, за да свалят маршала.
През 1941 г., на 22 юни, последва влизането на Румъния с Германия във войната срещу
Съветският съюз, който ни отвлече година по-рано, въз основа на тайните клаузи на Договора Хитлер-Сталин, Бесарабия, Северна Буковина и Херта. В тогавашната геополитическа ситуация Румъния нямаше друг избор, освен да се бори срещу комунистическа Русия с немците на Хитлер, защото комунизмът представляваше, както се оказа по-късно, много по-голяма опасност от нацизма на Хитлер. Тъй като не можеше да остане неутрален (щяхме да се сблъскаме с германска атака, защото германската военна машина се нуждаеше от румънски петрол от Плоещ), Антонеску предпочете съюз с Германия.
Следва войната срещу Русия, която на практика е решена в полза на юдеомасонско-комунистическата коалиция на Рузвелт, Чърчил и Сталин чрез предателството на крал Михаил I, който в средата на войната арестува главатаря на армията маршал Йон Антонеску, в Кралския дворец в Букурещ. на Съветите чрез комунистическия агент Емил Боднаренко, по-късно известен като Емил Боднарас, и нарежда на войските да отворят пътя за съветските орди, с които се озовахме на главите си няколко дни по-късно .
Това беше последвано от инсталирането на комунизма от евреите, водено от Ана Паукер, убийството на
на евреите на маршал Антонеску, а след това, през 1947 г., експулсирането на краля-предател, който е изпълнил дълга си към еврейския интернационал, след заминаването му след ужасните 40 години комунистически терор.
През 1952 г. отвратителната еврейка Ана Паукер беше свалена (преминала по крайната линия), но национал-комунистът Георге Георгиу-Дей също беше заобиколен от еврейски престъпници като Йосиф и Люба Кисиневски, Валтер Нойландер Роман, Силвиу Брукан, Борис Грюнберг, известен като Николоски, елитният тартор и т.н. През 1965 г. Георге Георгиу-Дей беше убит или по-скоро убит след облъчване с радиоактивна кобалтова капсула, поставена от КГБ под креслото, в което седеше по време на конференцията на Варшавския договор, причинителят на радиацията и рак на простатата, който го изчисти в годишно. Това беше наказано от факта, че той успя да убеди самия Хрушчов, който беше заменен през 1964 г. от Брежнев, който нареди ликвидацията на Джордж Деж.
Николае Чаушеску, наследникът на Георгиу Деж, също беше национал комунист, което той направи
пряко в конфликт както с международното еврейство, така и с Брежнев, Андропов, Черненко и накрая с реформатора Михаил Горбачов, който след новата Ялта, която беше конференцията в Малта между супервеликите времена, президентите Буш на Америка и Михаил Горбачов от Съветския съюз, доведе до преразпределение на Европа в сферата на съветско-американското влияние, през ноември 1989 г. Румъния отново е предадена от американците и оставена в сферата на съветско влияние, което междувременно става руско. Следва комуниста Йон Илиеску, който поема властта чрез държавния преврат през декември 1989 г. Илиеску подписва договор със Съветския съюз и един с Унгария, което прави унгарците почти господари на страната ни.
На 2 юни 1997 г. християндемократите, които се обявиха за наследници на Маниу (Маниу застана на
зад крал Михай и при ареста на Антонеску през 1944 г., а след това самият той умира в комунистическия затвор в Сигет) подписаха и акта за държавна измяна от Нептун, с Украйна. С такива наивни или коварни хора ние, румънците, можем само да крещим, както правех с моите съученици от гимназията като дете:
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУМЪНИЯ!"
[край на статията]

Не само че румънците нямат права към днешните територии на Бг. и Украйна които са били в състав на Велика Румвния, обаче създава се въпроса:
Кой е крив че румънците в Румвния са изоставили румънците в Сврбия.
Според руската и украинската википедии, районът на град Пирот беше населен с траки, преди пристигането на славяните (за които сърбите претендират че са потомци).
Румънците претендират че са потомци на траките (особено на гетите и даките, а на траките като цяло), значи Пиротско ъеъ изконна румънска земя.
Понастоящем още йивеят румънци в Сврбия, вярно, не в Пиротско а по на север, до границата с Румъния (градчета Кладово, Неготин и т.н.)
Това означава че, на сметка на тракийско Пиротско, Румъния имала право на горе-споменатия кът на Сърбия, бивша земя на трибалите, понастоящем населена предимно от румънци/власи (За трибалите не се знае сигурно дали са били илири, траки или друг народ)

Пирот

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82

До римского завоевания район современного Пирота населяли фракийцы. Первые упоминания о Пироте относятся ко II веку н. э., когда город назывался Туррес (лат. Turres) или Квимедава (лат. Quimedava).

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82

До римського завоювання район сучасного Пирота населяли фракійці. Перші згадки про Пирот належать до II століття, коли місто мало назву Туррес (лат. Turres) або Квімедава (лат. Quimedava).

Quime-dava

The Language of the Thracians, Ivan Duridanov
VIII. The Thracian, Dacian and Paeonian languages

https://groznijat.tripod.com/thrac/thrac_8.html

"The Dacian linguistic area is characterized with composite names ending in -dava (-deva, -daua, -daba, etc.) ‘a town’."

В днешна Румъния изобилства от бивши гето-дакийски градове на "-дава"

Мармарощина

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Щом евреите са нямали нищо с изоставянето на румънците в Сърбия на произвола на съдбата (тоест на волята на сърбите) като това е била само работата на румънците в Румъния, то румънците в Румъния заслуават най-лощото да им се случи (независимо кой прави това лошо, евреите или други хора)
Подобно нещо се е случило и с румънците в северната част от историческата област Марамуреш (на украински Мармарошчина)

Скорошни анти-български статии в румънско онлайн пространство:
1.
БАЛЧИК, В СЪРЦЕТО НА КРАЛИЦА МАРИЯ

https://armoniiculturale.ro/mioara-oprisan-balcic-in-inima-reginei-maria/

Google Translate:

В месеца на цветята на 2022 г. пристигнахме в Балчик чрез поклонение, организирано от отец Константин Думитру. Фрагменти от детството ми се разкриха пред очите ми, когато дядо ми Йон ми разказа за Калиакра, мястото, където се е подготвил за известно време да служи на родината си, за Балчик, мечтаното гнездо на царица Мария, за квадрилатъра, нашата земя от даките времена, тема табу в комунистическо време. За Quadrilater професор Георге Думитраску каза, че "Румъния е имала власт над тази земя от 1859 г., когато България на практика не е съществувала". За тези, които смятат Четириъгълника за чуждо име, е добре да знаят, че тази южна част на Добруджа, наречена Златна Добруджа, обхваща 7000 квадратни километра, включва областите Дуростор и Калиакра и градовете: Силистра, Туртукая, Добрич (Базаргич) , Балчик и Каварна. През 1878 г. Четириъгълникът е предложен на Румъния преди създаването на българската независима държава, но тогава Румъния не го получава, за да не загуби чрез сделка правото си на Южна Бесарабия. В края на войната от 1877 г. Русия се съгласява да даде на Румъния четириъгълника, но за да накаже отказа на Румъния да подпише капитулацията на Южна Бесарабия, тя ще твърди, че Южна Добруджа принадлежи на България.
Историята ни е пълна с драми, със страдания, защото колко пъти, получавайки шамар по бузата, не съм разпръснал другата страна? След цялата страна на чашата Балчик, малкият „Бял град“, принадлежеше на Румъния между 1913 и 1940 г., през което време кралица Мария признава: „Очарованието на тази красота проникваше все по-дълбоко в сърцето ми“.
Това място сякаш е познато от незапомнени времена, това място, където планината прегръща морето, където вълните пеят любовта на кралицата, омекотявайки среброто на луната, а чайките носят на крилете си аромата на бели лилии, ириси и рози , очарова ме...
Кралица Мария заложи в записките си момента на откриването на Балчик: „И един ден, когато Бран се превърна в сбъдната мечта, на разходка из Добруджа изведнъж се приближих до земен език край морето, който се събуди в мен много специална тръпка: имах чувството, че това място винаги ме чака или винаги съм живял, чакайки го. (Кралица Мария "Къщите ми мечти" в житни зърна, година 1, бр. 2, 1930 г., стр.68)
Влязох в замъка с емоцията, че невиждана енергия ме придружава, че дишам същия въздух, който някога дишаше кралицата, че стъпките ми докосваха стъпките й в разходките, които правеше, че очите ми се отразяваха в морската вода като преди. тя правеше най-обичаната кралица на румънците, че сърцето ми се наслаждаваше на песента на птиците, вълните на вълните, уханието на лилии, ириси, рози, на онзи божествен мир, който сякаш извира непрестанно от този ъгъл на небето. Изглежда, че все още чувам дискретния глас на водача: „Построен на брега на Черно море, между 1925 и 1929 г., замъкът включва ботаническа градина, изба, манастирска килия, извор, различни други сгради. Наречен кралицата "Тенха Юва" (турското име, преведено на румънски означава "Самотно гнездо"), замъкът всъщност е голяма вила с бели стени и червени керемидени покриви, охранявана от минаре, построена по плановете и вкусовете на кралицата, по три тераси. Съчетава елементи от османския стил с този на българските къщи. Територията на замъка се състои от шест къщи, по една за всяко от децата на кралицата. Също по нейно желание е построен и параклисът "Стела Марис" в православен стил, където тя мълчи.
Паркът на домейна вече се превърна в огромна ботаническа градина с над 3000 вида растения и кактуси, които превърнаха мястото в истински рай. От любовта на кралицата към красотата тук са засадени различни видове цветя, някои получени от Англия, други от Ню Йорк, като: лъвска уста, астра, лупина, таверни, волско око, филиника, хризантеми, висящи растения, лалета, нарциси и любимите й цветя: бели лилии, ириси и рози, симфония от цветове и парфюми, които носят сърцето ви в екстаз.
В Балчик, в това кътче на убежище и спокойствие, кралица Мария даде воля на въображението, като пише, рисува, слуша музика, изразявайки тази художествена страна, както правят само благородните души. От желанието си да се срещне с художниците от онова време, той беше създал тук атмосфера на художествено подражание, генерирана от художници, архитекти, писатели и музиканти, които често посещаваха района. Членовете на Художествената младеж, очаровани от красотата на пейзажите тук, пристигат всяко лято: Йосиф Изер, Лучиан Григореску, Георге Петрашку, Николае Дараску, Йон Цукулеску, Николае Тоница, Чела Делавранча. (от "Къщите на мечтите на кралица Мария", замъкът Балчик, Национален музей Пелеш).
Сърцето на кралица Мария познаваше румънския народ, ценише неговите обичаи и традиции, ценише живота на селяните, които пазят румънския език, народната носия, оценяваше тяхната доброта, откровеност, благородство, гостоприемство, искреност, с които приемаха. я в техните села и домове, с пълни ръце с цветя.
Сърцето на кралицата познаваше румънския народ дори в трудни времена, по време на Първата световна война, но и във времена на радост, след освобождението на Трансилвания и постигането на Великия съюз. Винаги облечена като медицинска сестра, тя активно участваше в подпомагането на румънските войници, на които носеше и малки подаръци, за да облекчат страданията им. Предоставям ви например откъси от неговия дневник: „Всички ме поздравяват с почти емоционална радост. Говоря повече с най-тежко ранените. Изобщо не се оплакват. В своите страдания те са готови да дадат и последната си капка кръв, само за да стане кралицата „Императрица на всички румънци”. (Мария, Regina Românilor, Jurnal de război - 1916 - 1917, том I, издателство Humanitas, Букурещ, 2016)
Румънците й се възхищавали и били ентусиазирани от нейното изобилие и дух. „През май 1919 г. той беше най-щастлив, когато той и цар Фердинанд посетиха новоосвободената след Великото Съединение Трансилвания. Мина през всички аватари на страданията на румънските войници на фронта, наскоро се върна от Париж, където трябваше да преговаря за признаването на границите на Велика Румъния с „най-великия ден“ на световната политика (Жорж Клемансо, Реймон Поанкаре, Удроу Уилсън и др.), за кратко време виждаме облечени по румънски, т.е. в средата на румънските селяни, заобиколени от спонтанно щастие, поемащи в крачка живописните пасажи от селата на Трансилвания. Възхвалявана като освободители, велики герои, кралицата е наричана „майката на всички румънци“ (Мария, кралица на Румъния, Ежедневни бележки – декември 1918 – декември 1919, том I, Издателство Албатрос, Букурещ, 2005, стр.192 )
Тази впечатляваща проява на радост, любов и признателност я отведе до сърцето й. Колко скърби и радости, колко поражения и победи, колко смирение и признателност, страдание и любов, носеха сърцето й, като дълбока, безсмъртна река. И преминавайки през всички тези изпитания на своя бурен живот, тя премина през истински духовен път, развивайки се към истински икуменизъм: „Покланям се пред всяка религия, ценя всякакви обреди и осветени форми, но за мен Бог е над всичко това. Намирам Бог в природата, в красотата, в изкуството, в любовта, в любовта към всички хора.”
Толкова добре се чувствала в „Самотното гнездо” в Балчик, че кралица Мария оставила желанието след смъртта й сърцето й да остане в кутия, под плоча, вътре в параклиса „Стела Марис”. Тази идея, невиждана досега в румънското пространство, за да може сърцето му да бъде извадено от гърдите му и погребано отделно от тялото му, води началото си от англосаксонските традиции. За да се излее нейната закрила след смъртта върху всички теми: „Нека не бъде място за траур за онези, които ще дойдат…“
Изразът „в камък и цветя” е като ключ за достъп до красивия проход на царица Мария по нашите земи, през Балчик, през нейния живот на героиня, заключена в сърцето на „кралицата майка”.

2.
Calendarul zilei 27 iunie: 109 ani de când România declara război Bulgariei. În urma conflictului, am obținut Cadrilaterul, dar ne-am ostilizat Bulgaria
27/06/2022

https://r3media.ro/calendarul-zilei-27-iunie-109-ani-de-cand-romania-declara-razboi-bulgariei-in-urma-conflictului-am-obtinut-cadrilaterul-dar-ne-am-ostilizat-bulgaria/

Календар на 27 юни: 109 години от обявяването на война на Румъния на България. След конфликта получихме Четириъгълника, но се противопоставихме на България

На 27 юни 1913 г. крал Карол I официално обявява война на България и поставя своя щаб като върховен главнокомандващ в Корабия.
Но войната между двете страни – толкова близки дотогава – започва с обявяването на война, след Първата балканска война.
Нито Румъния, нито България бяха доволни от границата по Дунава, но преговорите в Букурещ или Лондон не дадоха резултат.
Така общественото мнение в двете страни забрави братските отношения между двата народа, общата вяра и жертвите, направени във войната за независимост и започна да разтърсва облаците на войната.
В заседанието на 15 декември 1912 г. на Асамблеята на депутатите депутатът Ч. Фортунеску твърди, че „без териториални компенсации“ или „без коригиране на границите“ е трудно да се разбере как „гласът на Румъния“ би бил чут от велики сили. По негово мнение беше очевидно, че в европейския концерт имаше и гласове, които не можеха да се чуят или гласове, които радваха след партитурите, написани от други, пише Historia.
Заключенията от тази реч, произнесена непосредствено преди откриването на срещата в Лондон, доказват, че по въпросите на външната политика има също толкова големи разлики между възгледите на краля за правителството и тези на някои членове на законодателната власт, колкото тези между политиката. политика. Думите на депутата от консерваторите всъщност казват всичко:
„И ние искаме да знаем, че ако е възможно портите на двореца Сейнт Джеймс да се затворят по пътя на нашите пълномощници и посланиците да ни спрат да говорим, не е възможно някой да застане на пътя на нашите войници. и нищо няма да спре лъвовете на селата. нашите да носят навсякъде, където ще стъпчат страшната храброст и благородството на десетки пъти светски на дако-римски народ”.
На свой ред заместник Д.И. Градищеану аргументира необходимостта от промяна на границата по река Дунав. Той изчисли, че Румъния заслужава поне 13 000 км от територията на България, тоест точно Четириъгълника.
Речта му е пример за независимия начин, по който тогавашните политици се свързват с националните интереси, независимо от възгледите на Европа.
„Вече не искаме да ни казват, че сме елемент на ред и мир; всички тези неща, далеч от това да ни радват, така или иначе ни огорчават още повече, защото винаги, когато ни е казано, нашите интереси са били пренебрегнати. Сега не искаме похвала, искаме интересите ни да бъдат взети под внимание“.
Реакциите на София не спряха. Приписва се идеята, че по време на конгреса в Берлин с отстъпването на Добруджа на Румъния щеше да бъде извършена историческа несправедливост, защото тази територия е населена предимно с българи (!!!). Румънците оценяват много малко приятелството на своите съседи и повдигат проблем, окончателно „погребан“ през 1878 г.
Ако Румъния, след Добруджа, все пак претендираше за други нови български територии, това означаваше, че иска „данък върху храните”, след като дълго време „пирува” на трапезата на българите (!!!). Във в. „България”, номер 62 от 5 януари 1913 г., румънско-българският спор се връща в центъра на вниманието, този път чрез интересно сдружение Силистра Адрианопол. Смятало се е, че от историческа и етнографска гледна точка само България може да предяви претенции към двата града. Силистра винаги е била град, населен само с българи, исторически е принадлежал само на България и освен това е предлагал на страната два полка войници, които са се борили „като лъвове“ в равнините на Тракия, завръщайки се победоносно по домовете си.
С Берлинския договор Силистра е лишена от вътрешността си, а България от богата провинция. И така, доколкото загубата на Добруджа през 1878 г. беше несправедливост сама по себе си, кой друг би търпял поредното унижение на България през 1912 г.!?. Много очевидно е, че тази напрегната атмосфера създаде огромен натиск около румънско-българските преговори.
Първата Балканска война завършва с Лондонския договор, подписан на 30 май 1913 г. Балканската лига елиминира Османската империя от Европа с изключение на полуостровите Чаталя и Галиполи.
Победителите обаче не се споразумяват за разделянето на загубените от османските турци територии. България смята, че териториалните придобивки, особено в Македония, са недостатъчни. Гърция и Сърбия отвърнаха със сключването на военен пакт, явно насочен към българска експанзия. Друг конфликт е този между България и Румъния за Силистренската крепост на Дунава, поискан от румънците като цена за техния неутралитет в Първата Балканска война.
Арбитражът на Русия се развива много бавно. Руснаците не искаха да загубят нито един от двамата си балкански съюзници (Сърбия и България). По време на преговорите в Македония имаше малки военни сблъсъци, особено между български и сръбски войски. На 16 юни българският цар Фердинанд заповядва на войските си да атакуват сръбски и гръцки позиции, като в същото време обявява война.
За България войната дава възможност да окупира цяла Македония и да доминира на Балканите, докато за Сърбия и Гърция войната означава шанс да разделят Македония помежду си и да предотвратят хегемонията на България.
За България войната дава възможност да окупира цяла Македония и да доминира на Балканите, докато за Сърбия и Гърция войната означава шанс да разделят Македония помежду си и да предотвратят хегемонията на България.
В резултат на това на 16 юни 1913 г. българският цар Фердинанд заповядва на войските си да атакуват сръбски и гръцки позиции, като същевременно обявяват война на тези страни. Българите са числено разбити на гръцкия фронт и всичко преминава в гръцко настъпление по цялата фронтова линия на 19 юни.
Макар и победоносна, румънската армия не среща значителна съпротива от българските войски, съсредоточени главно срещу Сърбия и Гърция. Психологическото въздействие имаше голямо значение, защото в лицето на трима отприщени противници България трябваше да се предаде. Преминаването на Дунав от румънската армия е решаващо за съдбата на войната, тъй като към момента на румънското нашествие България успява да стабилизира положението на гръцкия и сръбския фронт, подготвяйки контраофанзива.
Събитието означаваше истинска демонстрация на сила, добра възможност за показване на образи за другия. Той изненада, от една страна, румънците с ентусиазма, използван на места и като пропагандно оръжие, както често се прави по време на война. Генерал Ал. Hiottu разказа, на конференция, проведена през 1913 г. в Румънското младежко общество, някои от „идиличното“ приемане на това събитие:
„Рядко се е виждало в живота на народите, дори ако човек би изучавал историята толкова далеч, по-силен импулс, по-голяма безкористност, презрение към смъртта и изоставянето на семействата, каквито са проявили в цяла Румъния и особено в долния слой. Гледката беше повдигаща и самата природа сякаш трепереше от желанието на хората да покажат, че някога сме били в състояние да защитим страната си и да я издигнем там, където нация, осъзнаваща силата си, трябва да почита земята, която я управлява. Никой не мислеше дали утре има същество или прах. Никой не мислеше какви ще станат потомците. Никой не пощади парчето хляб, независимо дали са му останали в домовете или не. Всички те имаха в сърцата си желанието: да напуснат, да се борят и да победят.
Резултатът от войната стана ясен още в първите дни. България беше обречена да иска мир, а Румъния беше готова да се радва на победата си. Ако в Букурещ преди и след откриването на конференцията мирът се радваше на триумфални прояви, то в България беше платена значителна цена и всички чакаха подходящия момент за отмъщение. Южно от Дунава все повече се приписва идеята, че войната от лятото на 1913 г. е загубена поради участието на Румъния и Турция.
Войната, въпреки че донесе известно увеличение на територията, „първата след векове, в която бяха откъснати части от тялото ни“, превърна България във враждебна на Румъния страна.
Дори българските деца бяха научени да добавят към молитвата „Отче наш” цитата „И върни ни Господи Добруджа”. Нищо по-представително не би могло да се каже за историята на един народ, в чийто фолклор и до днес откриваме историята на Балканите, алегория на патриотизма и човешкото достойнство, която предлага образа на военно куче, защитаващо границата, където в 1913 г. те са преминали, не друг, а "румънските нашественици".
И възможността за отмъщение идва само след три години, през Първата световна война. В крайна сметка българите отново заемат Четириъгълника през катастрофалната 1940 година.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки