За Международния ден на моряка Варна ще получи като морски дар научна монография, посветена на Океана


За Международния ден на моряка Варна ще получи като морски дар научна монография, посветена на Океана
20 Юни 2022, Понеделник


Неин автор е капитан I ранг о.р. професор, д.пс.н. инж. Илия Пеев, а премиерата на изданието ще е на 23 юни в Концертната зала на радиото

Автор: Десант

Монографията „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана. Пет океански песни” ще бъде представена в Концертна зала на Радио Варна на 23 юни 2022 г., четвъртък, от 17.00 ч.

На 25 юни Варна за дванадесети път ще отбележи Международният ден на моряка (The International Day of the Seafarer, Day of the Seafarer). Още от самото начало през 2011 г. този празник фокусира общественото внимание върху приноса на морските лица за живота и безопасността на цялата световна общност.

Международната морска организация (IMO) обяви темата на празника за 2022 г.: „Вашето плаване - преди и сега. Споделете Вашето пътешествие!”.

От древни времена хората свързват Океана и морската професия както с романтиката и пътешествията, по-високите доходи на моряците и по-доброто благосъстояние на моряшките семейства, така и с огромния риск, опасностите, трудностите и екстремността на мореплаването за корабните екипажи и семействата на моряците.

Тази диалектическа неразривна връзка по-най-убедителен начин бе показана и доказана пред целия свят от моряците в годините на пандемията COVID-19, които са на неотстъпна вахта и осигуряват живота на човешката цивилизация по цялата планета и закономерно Международната морска организация (ИМО) ги обяви за ключови работници и новите герои света. 

Международният ден на моряка е както повод за равносметка, така и поглед към бъдещето на корабоплаването. Новите технологии, новото оборудване и необходимостта от по-екологично корабоплаване ще предоставят нови предизвикателства и възможности.

В навечерието на дванадесетото честване на Международния ден на моряка, Варна ще получи морски научен дар - монография-послание към човечеството в Десетилетието на науките за Океана (2021 г. - 2030 г.) с автор капитан I ранг о.р. професор, д.пс.н. инж. Илия Пеев и озаглавена „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте окена. Пет океански песни“. 



Премиерата на изданието ще се състои в Радио Варна – Концертна зала, 2 етаж, на 23 юни 2022 г., четвъртък, от 17.00 ч. 

Книгата се посвещава на обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за Океана в интерес на устойчивото планиране (2021 – 2030 г.) и на всички моряшки семейства по света. Нейното съдържание и моментът на премиерата напълно хармонират с обявената от Международната морска организация тема на моряшкия празник за 2022 г.: „Вашето плаване - преди и сега. Споделете Вашето пътешествие!”.

В представянето на монографията ще участват читатели и почитатели на научното творчество на професор д.пс.н. Илия Пеев – университетски преподавали и учени от институти в Варна, морски държавни и частни институции, съвипускници от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, моряци от Военноморските сили и Търговското корабоплаване, офицери от запаса, журналисти, Българска асоциация на професорите емерити, Българското сдружение по Авиационна, морска и космическа медицина, Съюза на подводничарите в Република България, катерници, Съюза на учените във Варна, Научно-техническите съюзи във Варна, Българска асоциация на морските капитани, Клуба на корабните маханици, Фондация „Професор Доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева” и др.

Съдържанието на книгата е отразено в пет глави, които са написани като Песни за Океана. Всяка една от тях започва с акварел на художничката Сияна Струнчева. Представени са фаровете на Българското черноморско крайбрежие. Включени са и рецензии от капитани на кораби и учени от морски университети в България, Русия, Украйна, Китай.

Монографията е един от първите научни трудове в света, написани в Десетилетието на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 – 2030 г.), обявено от ООН на 5 декември 2017 г. и заслужено е привлякла вниманието на посланик Майкъл В. Христидис, Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), чието специално приветствие до автора, любознателните читатели ще открият в книгата.

Като завет към поколенията звучи неговото послание: „Черноморският регион е бил люлката на много цивилизации и уникални култури, гостоприемен и приветлив дом за хора от различна раса, цвят или вяра. Днес нашата отговорност е да го запазим като Море на стабилност, мирно съвместно съществуване и устойчиво, природосъобразно развитие за сегашните и особено за бъдещите поколения.”

Читателите ще изпитат истинска наслада от книгата на проф. Илия Пеев, когато в нейната последна част погледнат Океана с детските очи и видят талерията от 6 детски картини, пълни с живот и любов! Малките художници, които са ги нарисували, по време на премиерата на изданието  ще озвучат концертната зала на Радио Варна със своите песни. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки