Бургас ще е домакин на световното първенство по гмуркане


Бургас ще е домакин на световното първенство по гмуркане
16 Юни 2022, Четвъртък




Автор: Светлана Николова

Предстои провеждането на първото по рода си в България световно първенство по свободно гмуркане. Негов домакин ще бъде Бургас.

"Преди три години имахме възможността да кандидатстваме и да се състезаваме с много държави за домакинства на това световно първенство. Един от основните плюсове, който ние имахме, беше невероятния Парк Арена, който беше предоставен за това световно първенство", казва Силвия Рашкова, пиар на първенството.

"Това е възможност да рекламираме Бургас като град, перфектен в домакинствата и организирането на такива събития, с добрата инфраструктура, която притежаваме. Ще окажем пълно съдействие и се надяваме на голям зрителски интерес", добави кметът на Бургас Димитър Николов, който присъства на срещата с медиите.

В оспорвана надпревара сили ще мерят 130 атлети от 28 държави. Сред тях има и много световни рекордьори. 

"Ключовата дума е „на един дъх“. Това е свободно гмуркане. За да ви дам перспектива, басейнът е 50 метра. Най-добрите състезатели могат да преплуват над пет дължини на един дъх. Това са 250 метра, през цялото време състезателят си задържа дишането.

Тук, в Бургас, ние ще станем свидетели на най-добрите гмуркачи в света, събрани накуп, и най-вероятно ще станем свидетели на исторически гмуркания и подобрения на световни рекорди.

На състезанието разбира се има и бургаско участие. Най-интересна е историята на Валентин Люцканов, който е 7-кратен шампион по подводен риболов. Интересното за него е, че е участвал на състезание по свободно гмуркане през далечната 1998 г. в Италия, в Сардиния. И сега, 24 години по-късно световното първенство идва при него в родния му град Бургас", разказа Любомир Стефанов, който е сред организаторите на първенството.

В срещата с медиите взе участие и Урош Кожич, член на Спортния комитет на Световната федерация по свободно гмуркане. Елитното състезание ще се проведе от 20 до 24 юни в плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки