"Корал" става защитена морска територия, забранява се уловът на риба и преминаването на лодки в залива


"Корал" става защитена морска територия, забранява се уловът на риба и преминаването на лодки в залива
15 Юни 2022, Сряда


Кметът на Царево Георги Лапчев настоява за обществено обсъждане

Автор: Севдалина Пенева

Комисия от представители на три министерства и няколко държавни и общински институции решава морската територия пред плаж „Корал“ и Мечата дупка край Царево да стане защитена. Става дума за над 1200 декара. Предложението за обявяването на новата защитена зона е на сдружението "Да запазим "Корал".

„Мотивите са да бъде обявена една част от залива „Корал“ с дължина 700 метра в морето за защитена морска територия. Това е според дерективата и препоръките на Европейския съюз, в страните членки на Европа да има защитени морски територии, поради влошаването на екологичното многообразие на морските води в страните членки на ЕС. И в момента правим един прецедент, тъй като в България все още това не се прилага, няма такава практика и нямаме установени норми, според които точно как да се процедира. И в момента прокарваме една пъртина“, каза пред журналисти Асен Йорданов, който представлява сдружението „Да запазим „Корал“.

„Какво се иска най-общо казано. В тази част от това уникално запазено кътче от морето, където все още не всичко е унищожено, но се унищожава в продължение на 20 години, да се забрани бракониерския лов, да се забрани траленето с промишлени средства за изгребване на бяла мида или за улов на рапани. Да се забрани пускането на тръби за мръсна и фекална канализация, всякакви тръби от съседните или бъдещи урбанизирани части от сушата, които ще се урбанизират вътре в залива“, добави той.

Заседанието продължи повече от 6 часа. На него присъства и кметът на Царево Георги Лапчев. Той е против обособяването на поредната защитена зона около „Корал“, тъй като непрекъснатото й разширяване спъва приемането на Общ устройствен план на общината. Лапчев настоява за провеждането на обществено обсъждане, тъй като не са взети под внимание интересите на местната общност и най-вече на рибарите.

„Предложенията за режимите дойдоха в момента, в който седнахме на масата. От Екоминистерството ни обясниха, че не са и длъжни да ни ги представят предварително, защото имало места, в които дори нямало предложения. Просто се измисляли по време на самата комисия. Аз считам, че това е изключително некоректно, защото е нарушен принципът на прозрачността. Защото когато коментираме територия, която се създава, да, навярно е напълно спазена процедурата съгласно закона, но искам да кажа, че местните жители, хората, които най-много тя ще касае, ще го научат в момента от вас, медиите“, коментира Георги Лапчев.

Най-вероятно комисията ще гласува предложението на сдружението „Да запазим Корал“. Това, което впоследствие ще стане ясно, е режимите, които ще бъдат въведени на тази територия.

Отсега се знае, че всякакъв вид риболов, включително и любителският, там ще бъде забранен. Забранява се още използването на джетове, канута, сърфове и дори надувни лодки. Това са поискали от Морска администрация.


Снимка Иван Колев, Флагман.БГ

На срещата присъства и заместник-министърът на екологията Тома Белев, който обаче не е страна по казуса и няма право на глас. Въпреки това той се е месил в работата на комисията с наставления, научи Десант.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Немски канцлер е масон
16.06.2022 00:03:51
0
0
German Chancellor Olaf Scholz Omits "So Help Me God" While Taking Oath in Office

https://friendlyatheist.patheos.com/2021/12/09/german-chancellor-olaf-scholz-omits-so-help-me-god-while-taking-oath-of-office/

"The new chancellor was baptized as a Protestant as an infant but later formally left the church."

https://www.die-tagespost.de/politik/olaf-scholz-schwoert-nicht-auf-gottes-hilfe-art-223656

Scholz fails to win breakthrough with Bulgaria on North Macedonia’s EU bid

https://www.politico.eu/article/north-macedonia-europe-membership-olaf-scholz-bulgaria/
June 11, 2022

"German Chancellor Olaf Scholz pushed Bulgaria..."

И папа Франциск е масон + сатанист:
Така че е много добре че той е против интересите на България (това означава че зад РСМ стоят сатанисти и масони, срамно за северномакедонците-християни):

Папа Франциск: Българите и македонците са две коренно различни нации
11.05.2019

https://bnt.bg/bg/a/papa-frantsisk-blgarite-i-makedontsite-sa-dve-korenno-razlichni-natsii?page=2
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки