БЧК и УМБАЛ-Бургас отличиха доброволци кръводарители, спасили не един човешки живот


БЧК и УМБАЛ-Бургас отличиха доброволци кръводарители, спасили не един човешки живот
14 Юни 2022, Вторник


Сред отличените са Аделин Симеонов, който организира мащабна кръводарителска акция в цялата страна, за да помогне на свой близък

Автор: Силвия Горанова

На 6 юли отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. В този ден Българският червен кръст и Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас отличиха част от хората, помогнали с кръвта си за спасяването на не един човешки живот.


Началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова и директорът на БЧК Бургас Виолета Радева отличиха редовните кръводарители

„За поредна година се събираме, за да отличим не само дългогодишните, но и младите кръводарители, които се включват в този хуманен акт. Да ги насърчим, да осветлим техния пример, да им отдадем заслужено уважение, защото някой живее чрез тяхната кръв днес. А и да можем да им намерим техни последователи – нови и млади хора, които биха искали да дарят частица от себе си“, каза директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева.

Общо 15 души получиха благодарствени грамоти и значки, символизиращи капчица кръв.

Сред отличените са Аделин Симеонов, който организира мащабна кръводарителска акция в цялата страна, за да помогне на свой близък. Хората, които участваха в нея, осигуриха кръв за десетки пациенти на бургаските болници.

Активни дарители, но и организатори на акции са Пламен Янев, зам.-областен управител, и Тихомир Янакиев - кмет на Община Созопол.


Ива Кусева

Грамота получи и Ива Кусева, общински съветник от Поморие, която за една година е дарила кръв четири пъти. Първият път бил след изкаран от нея ковид, в пика на пандемията, когато се търсеше спешно кръв от преболедували за реконвалесцентна плазма.

„Нуждата от кръв беше голяма, но желаещите да даряват – недостатъчно. Затова взех решение за себе си да дарявам кръв всеки път, когато ми е възможно. Първият път изпитвах страх. Сега казвам на всички – в това няма нищо страшно. Отнема един час от времето ви, но с една банка от вашата кръв могат да бъдат спасени четири човешки живота. Чувствам удовлетворение и гордост, че съм помогнала дори на непознати“, казва Ива Кусева.

Общественикът от Созопол Христо Бардуков, юристът и дългогодишен председател на РИК-Бургас Елка Стоянова, "Мисис Бургас 2018" Вержиния Иванова, PR-експертът Кристина Божинова също бяха отличени като активни дългогодишни безвъзмездни кръводарители.


Кристина Божинова

„Кръводаряването е едно от най-важните неща, които трябва да направи човек в своя живот, според мен, а и не трябва да се бави, защото с годините идват болестите и в един момент става невъзможно. Искам всички да знаят, че кръвта е нещо, което не може да се произведе, не може да се купи от Китай, така че, моля ви, кръводарявайте, за да бъдат спасени животи“, казва Крис Божинова.

Грамота получи и Олександра Якимчук, която организира акция по кръводаряване сред украинските бежанци в Бургас.


Олександра Якимчук

„И аз ви благодаря, че дадохте тази възможност на украинците, да допренесат нещо от себе си за българския народ, да дарят кръв и по този начин да кажат „благорадя“ за всичко, което правите в тази трудна ситуация“, каза тя.

Церемонията по награждаването се проведе в Кръвния център зад сградата на УМБАЛ-Бургас. Някои от отличените дариха кръв веднага след събитието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки