Иван Алексиев: Абсурдно е гостите на Поморие да се обръщат към нас, а ние да ги препращаме към държавата


Иван Алексиев: Абсурдно е гостите на Поморие да се обръщат към нас, а ние да ги препращаме към държавата
09 Юни 2022, Четвъртък


В Поморие се проведе поредна среща на туристическия бизнес с местната власт, на която този път присъстваха и представители на Министерството на туризма

Автор: Десант

В Поморие се проведе поредна среща на туристическия бизнес с кмета на общината Иван Алексиев. В нея присъстваха областният управител на Бургаска област Стойко Танков и представители на Министерството на туризма - Владимир Димитров, директор дирекция „Концесиониране, наемна  и регулаторна дейност в туризма”, Магдалена Зашева, гл. експерт към дирекцията и Венелина Червенкова, началник отдел. Очакваше се на дискусията да бъде и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, но по-рано стана ясно, че присъствието ѝ е възпрепятствано поради извънредно заседание.Бяха поставени въпроси относно концесионерите, наемателите и охраняването на морските плажове. Липсата на достатъчно спасителни постове за поредна година се оказва сериозен проблем, както за бизнеса, така и за плажуващите. Сред изложените наболели теми бяха липсата на кадри в сферата, необходимостта от туристическа полиция и недостатъчният ведомствен контрол върху туристическите услуги.

Много от въпросите останаха отворени обаче. Като причина за това Венелина Червенкова посочи зависимостта на туризма от решенията на други ведомства.

„Законодателят ни е дал определени компетентности. Например ние сами не можем да създадем туристическа полиция. По подобен начин стои и въпросът с кадрите”, коментира тя и добави, че е добре на подобни срещи да присъстват и представители на други ресорни ведомства, тъй като очакванията са насочени към Министерството на туризма, но много от решенията зависят от МРРБ, МОН, МОСВ и МК.

„Необходима е по-добра комуникация и взаимодействие между държавните структури. Ние като местна власт сме проводник на исканията на местния туристически бранш. Резултати обаче може да постигнем само заедно. Туризмът трябва да заеме нужното място като политика в тази държава, защото имаме потенциал и възможности”, сподели кметът Иван Алексиев.

Областният управител на Бургас Стойко Танков също се включи в дискусията, като изрази мнение, че е добре да се дадат повече правомощия на местната власт и да се създадат работещи модели, вместо да се мисли за всеки конкретен проблем поотделно.

„Смятам, че трябва да се даде по-голяма свобода на действие на областните управи и на общинската власт, за да може при възникване на проблем да се реагира в спешен порядък. Да, повечето правомощия са свързани и с повече отговорности, но вярвам, че само така ще се постигне по-висока ефективност и ще се избегнат сегашните тромави процедури. До определена степен контролните функции трябва да бъдат вменени на общините. Общината няма да присвои плажовете, но ще може да ги контролира и стопанисва. Абсурдно е гостите на града да се обръщат към нас, а ние да ги препращаме към държавата” – коментира кметът Алексиев.

В хода на дискусията бе повдигнат и въпросът за рекламата на българското Черноморие и на страната ни като цяло. Местните специалисти в бранша споделиха мнението си, че има остра необходимост от повече и по-добро популяризиране на България като туристическа дестинация. По думите на експертите в ресорното министерство – от есента на м.г. по голям брой от световните канали се излъчват клипове на страната ни, в които тя се рекламира като целогодишна, безопасна и сигурна дестинация.

На срещата присъстваха също председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, екип на дирекция „Приходи, местни данъци и туризъм”, представители на РУ Полиция – Поморие и на Летище Бургас, председателят на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове Симеон Цветков.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Фрустрирани румънци
12.06.2022 16:11:04
0
0
Статия от румънски автор за българското "вето" спрямо РСМ:

De ce nu renunta Bulgaria la vetoul fata de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la UE: Nu a indeplinit conditia de respectare a drepturilor minoritatilor

Гугъл превод (дава тъкмо обратния смисъл):
Защо България не налага вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС: Неспазване на правата на малцинствата
Преводът ми: Защо Бг. не отказва да наложи вето на РСМ: не спазва правата на малцинствата

https://www.hotnews.ro/stiri-international-25615499-nu-renunta-bulgaria-vetoul-fata-negocierile-aderare-macedoniei-nord-nu-indeplinit-conditia-respectare-drepturilor-minoritatilor.htm

Гугъл превод на коментарите на румънските читатели на статията:

bubalacap • 2022-06-12 16:56
"Сега поздравявам българските политици, те са много над румънците, но не забравям, че румънците останали в квадрилатъра са побългарени, сега в трето поколение се казват Стояноф и вече не знаят румънски, така че има няма румънско малцинство. Не говоря за Договора от 1940 г., договор, който завърши разделянето на Румъния, след като загубихме Трансилвания в полза на Унгария, Северна Буковина и Бесарабия в полза на Русия. Изглежда, че сме се примирили с тези исторически загуби, но други подновиха офанзивата на всички нива: Унгария, Русия и необявен Български. Надявам се, че САЩ ще гарантират нашите граници, когато страна от НАТО атакува друга държава от същия блок."

Румънският потребител си въображава че Южна Добруджа ("Четириъгълника") е румънска исконна земя (така му се предаваше в училището)

danmarian • 2022-06-12 17:25
"Да не забравяме Сърбия - която НЕ ПРИЗНАВА румънците власи от долината Тимок! Дори им се подиграва! А Румъния МЪЛЧИ! И добрите румънски говорещи от Сръбски Банат също са на изчезване !! В България имаше и много румънско говорещи! Все още има много около Видин - Но аз срещнах чисто румънски говорещ в южната част на България !! Българите имаха - като руснаците - програма ТВЪРДА побългаряване - прилагаха - особено - към турската общност! Добре ли се справям сега? SIK KTIR bre!"

В Южната част на Бг. има само аромуни които в никакъв случай не говорят чист румънски, даже не румънски въобще, а друг романски език, аромунският.
Освен това, в България няма национални малцинства (точно както в Франция и Гърция). Румънците да се карат с Франция която е дала прецедент на Бг. за такова несъществуване.
Според румънския читател-идиот руснаците също са извършили жестоко побългаряване - липса на логика, глупост.
Това не е истината, разбира се.
Малцинствата в Румъния са в пъти по-малобройни сега от 1960-те или 1950-те или 1980-те години, вкл. българското.

Оригиналите на коментариите:

bubalacap • 2022-06-12 16:56
Acum îi felicit pe politicienii bulgari, sunt mult deasupra celor români, dar nu uit că românii ramași în Cadrilater au fost bulgarizați, acum la a treia generație se numesc Stoianof și nu mai știu limba română, deci nu mai există minoritatea română. Nu mai vorbesc de Tratatul din 1940, tratat care a desăvârșit împărțirea României, după ce am pierdut Transilvania în favoarea Hungariei, Bucovina de Nord și Basarabia în favoarea Rusiei. Se pare că noi ne-am resemnat cu aceste pierderi istorice, dar alții au reînceput ofensiva pe toate planurile: Hungary, Rossia și, nedeclarat, Bulgarski. Sper ca USA să ne garanteze granițele în momentul când o țară NATO va ataca altă țară din același bloc.

danmarian • 2022-06-12 17:25
Sa nu uitam Serbia - care NU RECUNOASTE romanii vlahi de pe valea Timocului ! Ba-i si batjocoreste ! Si Romania TACE ! iAR vorbitorii de buna limba romaneasca din Banatul Sarbesc sunt si ei pe cale de disparitie !! Si in Bulgaria au fost multi vorbitori de limba romana ! In jurul Vidinului sunt inca multi - Dar am intalnit in sudul Bulgariei vorbitor de limba romana curata !! Bulgarii au avut - ca si rusii - un program DUR de bulgarizare - aplicat - in special - comunitatii turce ! Acum fac pe grozavii ?? SIK KTIR bre !
Хотел "Панорама" - Златоград
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Суджукът е български продукт на поне 2500 години, но днешните българи са забравили истинския вкус на месото
Любомир Милетич оставя фундаментален културно-исторически анализ на Македония и македонските българи
Горски инспектори установиха при извършена проверка незаконна сеч в землището на шуменското село Васил Друмев
Има ли запазени мощи на братята св. св. Кирил и Методий? Учени твърдят, че дори не е известно къде са погребани
Морето изхвърли болен делфин на Централния плаж в Бургас, еколози го върнаха обратно сред вълните
Ще реставрират къщата, в която през 1871 г. Васил Левски основава Биримирския таен революционен комитет
Долу нечистите ръце от героичните ни четници – Христо Ботев е убит от черкезин, наемен опитен стрелец
Добри Вести
На 25 ноември е взето решението за създаването на българското опълчение в състава на руската армия
Разказ от първо лице за една безценна реликва от Булаир
Литературни досиета: Фани Попова-Мутафова и Народният съд
Вероломството срещу българите през 1913 г.
Как българите извадиха от строя най-известния турски крайцер
Византийските принцеси в Преслав и Търново
Пакет "Ултраспорт"
1
СТАМАТ
10.06.2022 07:29:29
0
0
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. ХАЙДЕ СЕГА ОБЩИНИТЕ ДА НАЛАПАТ И ПЛАЖОВЕТЕ ЗА ДА СЕ КРАДЕ НОН СТОП
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки