Суджукът е български продукт на поне 2500 години, но днешните българи са забравили истинския вкус на месото


Суджукът е български продукт на поне 2500 години, но днешните българи са забравили истинския вкус на месото
04 Юни 2022, Събота


Предците ни нарязвали мръвката на ивици, които поставяли на гърбовете на конете, като те се осолявали от потта на животните

Автор: Борис Цветанов

Онова, което 2500 години не можа да го ликвидира най-славната империя в човешката история – Римската, не бе по силите и на Османската, не го срути и най-мощната тоталитарна система, само за няколко години тайно и полека го унищожи реставрираният пещерен капитализъм, маскирал се като добродушна лековата демокрация.

Както отбелязва Румяна Добрева, собственик на фирма „Боби“, лицензиран производител на първия у нас кулинарен продукт, вписан в Европейския журнал на защитени географски наименования – „Горнооряховски суджук“: „Младите хора вече нямат вкус към естественото месо“.


Румяна Добрева

Осем думи, истински апокалипсис за народ, чиято цяла няколкохилядолетна история е свързана с месото.

Някогашните българи – номадски народ, не са земеделци. Те са смятали разораването на земята за намеса в работата на тъмните сили, тревожене царството на мъртвите, пише доц. Иван Лазаров от великотърновския университет.

Хранели са се основно с месо и млечни продукти. Изрязвали са ивици месо и са го поставяли на гърбовете на конете, като то се осолявало от потта на животните. Придобивало и плоска форма.

Осоляване и пресоване на месото се среща и при Аспаруховите българи. Така се е появила пастърмата. Абсолютен траен продукт, дело на българския етнос от незапомнени времена. Български, въпреки че The Oxford Encyclopedia of food and Drinnk пише, че продуктът бил византийски, наречен от турците paston.
  
Разбира се, има информации и за получаване на пастърмата по описания горе начин при воините на Атила, който неизменно се свързва с българи (ние няма да употребяваме нищо незначещи определения като хунобулгари, протобългари и други).
  
За да приключим с пастърмата, от която ще произлязат суджукът и луканката, допълваме, че тя се дели на обикновена и кайзер. Втората е наречена така, защото има царски аромат и вкус, запазена свежест на месото под получената на повърхността коричка, овкусена с подправки.

И докато все още имаме необработено месо, както и при осоляване след пържене и съхранявано в специални съдове, пристъпва се към един по-висш етап на получаване на траен продукт. Това вече са суджук и луканка.
  
Вероятно пръв е бил суджукът. Колкото и оскъдни да са данните, думата (а думата се ражда след продукта) е засечена да се среща преди 2500 години сред представители на българския етнос. Има го при уйгурите, чиито потомци и до днес се срещнат в Синдзян – Уйгурски автономен район в Китай.
  
Австрийският учен Франц Миклошич доказа, че суджук е хунобулгарска дума. Че е продукт на българи говори фактът, че суджукът се смята за национален продукт там, където преобладава български етнос: Татарстан, Казахстан, Киргистан (чучук), Узбекистан, сред чувашите. В Азербайджан се произвежда от овнешко месо. В началото, разбира се, се е правил от конско.
  
Естествено, едва ли е имал днешната традиционна форма на подкова, но съставът е бил този, за което потвърждение се намира в самото наименование. Суджук е производна дума на СУ (СУШ) и ДЖ (ДЖУ). А от възкръсващата теория на отречения в СССР академик Николай Мар (1925 г. – яфетична теория, според която всички езици в света произлизат от един праезик) можем да стигнем до сигурни изводи.

Да добавим и академик Державин (1946 г.), според който българският народ е сред най-древните доиндоевропейски народи и в свое време е бил най-близо до първоизточника.

СУ от санскритски, широко навлязъл в езика на българите (стотици са запазени и досега думи в диалектите), означава добър, дори много добър.
  
СУШ в превод е изсъхнал, сушен.
  
ДЖУ доказва второто ниво след цялото месо при пастърмата – означава раздробено, още и намачкано. Една от основните технологии в приготвянето на деликатеса.
  
Но ДЖ има и друго значение – бут, едно от главните части на животното, откъдето се взима месо за суджука.
  
Добавъчен елемент в представите ни е, че неслучайно в думата за търговец на добитък присъства ДЖ – джамбазин, а за прекупвач е ДЖелепин.
  
Специалните местности, по които добитъкът за суджук е пасял едва ли случайно е свързано със СУ – суват.

Най-ранната датировка на суджука намираме в наименование на остров в Черно море до сегашния град Новоросийск, в Цеменски залив. Днес в Новоросийск има жилищен комплекс „Суджук“.
  
Остров Суджук, както и пясъчната ивица край морето Суджук коса, още Суджук лагуна, дори фар Суджук, са датирани в 438 г. пр. Хр. Това е учредяването на Синдското царство на династията на спартакоидите – тракийци (според блестящият Ганчо Ценов – българи) от племето на одрисите. Това царство съществува до 108 г. пр. Хр.
  
Горе-долу по същото време се ражда и сестрата на суджука луканката. При нея привидно няма проблем – историците (?) я смятат за италиански продукт. Понеже за първи път започва да се произвежда IV в. пр.Хр. в град Лукания (Lucania), Южна Италия.
  
Само дето тия историци от некомпетентентност или недобросъвестност (по-сигурно и от двете) не се интересуват,че в Лукания живее изцяло български етнос, наричан от гърците лукос, демек вълци – наименование, завинаги свързано с българите (от болк – вълк).
  
Луканката дори влиза в римска готварска книга от IV в. пр.Хр. „De Re Coguinaria“.
  
Всичко, писано горе за суджука, се отнася и за луканката. Разликата е в използването тук и на свинско, която я прави по-свежа, както и повече подправки. Може да добавим и че обработката на месото се е извършвала със сатър върху дървени кютуци.
  
В по-следващи времена суджук като сучок се  споменава в църковно славянско евангелие от XI век. После в написания през 1303 г. Кодекс команикус, средновековно ръководство за католици мисионери, за да могат да общуват с българи, кумани и номадски и тюркски народи. Така стигаме до XVIII век, в който възкръсва производството на суджук.
  
Турската власт дори помага. Грижи се за оформяне на сувати, като по-широко се застъпват в Пазарджишко, Сливенско, Габровско,Търновско, Старозагорско, Ловешко.
  
Румяна Добрева, заела се, както сама определа „по донкихотовски“, да възроди най-българския кулинарен продукт, от опит е установила, че характерният за тукашното производство вкус не може да бъде постигнат другаде. За което причината са специфични природни дадености.

„Работим само с охладено говеждо, почистено от ципи, фасци, сухожилия. Слагаме малко калиева селитра, етеричномаслени подправки, без подобрители, фосфати, оцветители. Търговска тайна е получаване на аромата и вкуса. Продуктът престоява в специални помещения, пресова се, изсушава се, 15 дни се работи с душа, сърце и любов. Съвременните технологии позволяват срока да се съкрати, но ние в името на клиента не си го позволяваме“ – споделя майсторката на суджука, на който тези почивни дни е посветен празник в Горна Оряховица.
  
Румяна я боли, че за унищожаване на вкуса към истинското месо допринася липсата на културата на хранене, предпочитания на евтината чуждестранна мръвка. И че е драматично да се ползва химия, за да се създават продукти, имитиращи суджук, но пък имащи привлекателен вид.


В категории: Новини , История , Кухнята на българите

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Рум.=Ревизионистка държава
07.06.2022 05:54:50
0
0
Анти-български репортаж на румънската частна телевизия ПРО ТВ:

Bulgarii i-au dat afara pe refugiatii ucraineni din hotelurile de pe litoral
Jun 1, 2022
Заглавието в превод:
Българите са ИЗГОНИЛИ украинските бежанци от [техните] черноморски хотели

https://www.youtube.com/watch?v=RrUOGNPuXkA

Изводът: румънците са фрустрирани понеже те смятат че Бг. като малка страна била "откраднала" от Румъния "изконната румънска земя" Южна Добруджа.
Също така има фрустрация че Бг. има по-добър туризъм и по-развита автомагистрална мрежа но това са вторични неща.

Подтекстът е че българите са лоши и не-гостоприемни хора. И русофили.
Известна е румънската пропаганда при западните Велики Сили (или по-точно: румънският опит за пропаганда): "България е про-руска държава, САЩ/Франция/Германия дайте ни Южна Добруджа понеже ние сме про-западно настроени хора"
Между другото: през последните години имаше опит от страна на Румъния за сближаване с Полша. Сега, когато се говори за бъдеща обща полско-украинска страна, чудя се дали някои от политиците/дипломатите от румънската върхушка не са имали сведения че Полша в близкото бъдеще ще стане силна държава и че тя ще поглъща цялата Украйна и ще е в състояние да подари на Румъния днешните украински територии които бяха в състав на Велика Румъния (1920-1940).
Това, разбира се, ако Румъния се сближи до Полша.
В последните години има и огромно количество полски вносни стоки в румънските магазини.
Даже има Тристранен формат за външна политика: Румъния-Полша-Турция който е насочен както СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ (особено Румъния и Турция, не знам подробности за Полша така и Русия (това важи особено за Румъния и Полша обаче Турция често си променя становището от про-руска до про-Западна държава от днес на утре) и Украйна (Турция вероятно иска Кримски полуостров, уж "изконна татарска земя", независимо дали този полуостров ще е в състав на Русия, Украйна или Полша след края на войната; Полша и Румъния също така имат териториални претенции към Украйна, Полша за Лвивско/Лвовско и други западни части от Украйна, Румъния за област Чернивци/Черновци, западната част от област Одеса, до река Днестър, Змийски Остров и т.н.). Румънските претенции спрямо Русия са за Приднестровието (про-руска полу-независима държавица в пределите на Молдова)
Ако не сгреша, Румъния беше инициатор, учредител на този Тристранен формат като той е насочен и срещу България и срещу Украйна (единствените страни които понастоящем притежават територии понякога влезли в състав на Велика Румъния, като Велика Румъния има особено значение за румънците, това е идеалната, съвършената Румъния). Молдова е третата държавата обаче Румъния я вижда като лесна жертва на румънската пропаганда и най-лесно да бъде поглъщана (молдовците говорят съхт език като румънците).
Пак ако не сгреша едва през 2021 г. за първи път имаше обща декларация на Румъния, Полша и Турция ВЪПРЕКИ че форматът съществува от 2012 г.!!!
Това се дължи на нежеланието на Турция и/или Полша да има(т) по-тясно сътрудничество с Румъния.

Внимание на Румъния и Турция!!!

Полша и Унгария са доста тесни съюзници в ЕС (а и исторически съюзници), така че, може би, България чрез Унгария ще раз-убеди Полша от нейното участие в анти-българския формат.

La ce e buna Trilaterala Romania-Polonia-Turcia
(Превод: За какво става, е годен Тристранния формат Румъния-Полша-Турция)
26 aprilie, 2021
https://moldova.europalibera.org/a/la-ce-e-bun%C4%83-trilaterala-rom%C3%A2nia-polonia-turcia-radio-europa-libera/31223267.html

"Romania, Polonia si Turcia lucreaza de aproape zece ani la constructia unei trilaterale care sa devina semnificativa si sa aiba rezultate concrete atat din punct de vedere diplomatic, cat si economic, social sau militar."

Превод: Румъния, Полша и Турция работят за близо 10 години за създаването/изграждането на тристранен формат който да е важен и да има конкретни резултати както дипломатически, така и икономически, социално и ВОЕННО!!!

"Intarirea flancului estic al NATO in ultimii ani a fost si rezultatul acestei initiative."

Превод: Укрепването на източния фланг на НАТО в последните години се дължи и на този формат.

Коментарът ми: България не е ли членка в НАТО???

"La intalnirea de anul acesta dintre șefii diplomatiilor de la București, Varsovia si Ankara, care tocmai s-a incheiat in capitala Romaniei, cele trei au semnat pentru prima data o Declaratie comuna."

Превод: В рамките на тазгодишна среща [2021 г.] за първи път ръководителите на трите дипломации са подписали Обща Декларация.

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate Romania – Polonia – Turcia, de la Istanbul
26.05.2022

http://www.mae.ro/node/58763

Trilaterala Romania – Polonia – Turcia/ A fost semnat un memorandum romano-turc privind arhivele diplomatice si cooperarea in domeniul cercetarii istorice
2022-05-27

https://www.agerpres.ro/politica/2022/05/27/trilaterala-romania-polonia-turcia-a-fost-semnat-un-memorandum-romano-turc-privind-arhivele-diplomatice-si-cooperarea-in-domeniul-cercetarii-istorice--925657

Reuniunea trilaterala Romania-Polonia-Turcia va avea loc la Istanbul
Reuniunea va fi gazduita de ministrul Afacerilor Externe Mevlut Çavusoglu.
26.05.2022 ~ 05.06.2022

https://www.trt.net.tr/romana/lume/2022/05/26/reuniunea-trilaterala-romania-polonia-turcia-va-avea-loc-la-istanbul-1833238

Този формат е равен на обявяване на война от страна на Полша към България!!!
Сега, когато България няма про-руско правителство защо Полша, Турция и/или Румъния не поканват България да стане 4-тия страна-членка???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки