В златоградския музей откриха експозиция с находките от проучванията на тракийски династичен комплекс


В златоградския музей откриха експозиция с находките от проучванията на тракийски династичен комплекс
Снимки: Авторът
04 Юни 2022, Събота


Експонатите са представени по най-достъпен за посетителите начин с използване на най-модерни технологии

Автор: Диана Славчева

В Археолого-етнографския музей в Златоград бе открита нова експозиция, представящя по модерен и достъпен за посетителите начин находките, открити при проучванията на тракийски династичен център в долината на река Върбица, в близост до с. Бенковски, датиран от IV-III в. пр.Хр.Археологически разкопки на тази територия, заради непосредствената й близост с гръцката граница, не са провеждани изобщо допреди двадесетина години. От 2016 г. досега проучванията се извършват от екип с ръководител Здравко Димитров.

В двете експозиционни зали в златоградския музей са намерили място три акцента от тракийския династичен център - селище от тракийския период, което е било разположено на площ от 30 дка; некропол и светилище.

Прецизен макет представя в мащаб проучвания терен и разположението на различните обекти.Любопитно е, че край селището е открита запазена голяма част от оградната му стена, изградена от огромни каменни блокове, която е единствената известна досега в Западните Родопи.

В отделна витрина са изложени находки, представящи бита, въоръжението и оръдията на труда на някогашното население по тези места.

Разкритият гробен комплекс е най-западно разположеният в Родопите. В него са открити разчленени останки на няколко покойници, като единият от гробовете, по мнението на археолозите, е царски.Използването на най-съвременни технологии в експозицията дава възможност находките да се представят по най-разбираем за посетителите начин.Интерактивно е предоставена и информация за туристическите маршрути в региона.
В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПравиБугаринИзРазлог
07.06.2022 05:57:13
0
0
Анти-български репортаж на румънската частна телевизия ПРО ТВ:

Bulgarii i-au dat afara pe refugiatii ucraineni din hotelurile de pe litoral
Jun 1, 2022
Заглавието в превод:
Българите са ИЗГОНИЛИ украинските бежанци от [техните] черноморски хотели

https://www.youtube.com/watch?v=RrUOGNPuXkA

Изводът: румънците са фрустрирани понеже те смятат че Бг. като малка страна била "откраднала" от Румъния "изконната румънска земя" Южна Добруджа.
Също така има фрустрация че Бг. има по-добър туризъм и по-развита автомагистрална мрежа но това са вторични неща.

Подтекстът е че българите са лоши и не-гостоприемни хора. И русофили.
Известна е румънската пропаганда при западните Велики Сили (или по-точно: румънският опит за пропаганда): "България е про-руска държава, САЩ/Франция/Германия дайте ни Южна Добруджа понеже ние сме про-западно настроени хора"
Между другото: през последните години имаше опит от страна на Румъния за сближаване с Полша. Сега, когато се говори за бъдеща обща полско-украинска страна, чудя се дали някои от политиците/дипломатите от румънската върхушка не са имали сведения че Полша в близкото бъдеще ще стане силна държава и че тя ще поглъща цялата Украйна и ще е в състояние да подари на Румъния днешните украински територии които бяха в състав на Велика Румъния (1920-1940).
Това, разбира се, ако Румъния се сближи до Полша.
В последните години има и огромно количество полски вносни стоки в румънските магазини.
Даже има Тристранен формат за външна политика: Румъния-Полша-Турция който е насочен както СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ (особено Румъния и Турция, не знам подробности за Полша така и Русия (това важи особено за Румъния и Полша обаче Турция често си променя становището от про-руска до про-Западна държава от днес на утре) и Украйна (Турция вероятно иска Кримски полуостров, уж "изконна татарска земя", независимо дали този полуостров ще е в състав на Русия, Украйна или Полша след края на войната; Полша и Румъния също така имат териториални претенции към Украйна, Полша за Лвивско/Лвовско и други западни части от Украйна, Румъния за област Чернивци/Черновци, западната част от област Одеса, до река Днестър, Змийски Остров и т.н.). Румънските претенции спрямо Русия са за Приднестровието (про-руска полу-независима държавица в пределите на Молдова)
Ако не сгреша, Румъния беше инициатор, учредител на този Тристранен формат като той е насочен и срещу България и срещу Украйна (единствените страни които понастоящем притежават територии понякога влезли в състав на Велика Румъния, като Велика Румъния има особено значение за румънците, това е идеалната, съвършената Румъния). Молдова е третата държавата обаче Румъния я вижда като лесна жертва на румънската пропаганда и най-лесно да бъде поглъщана (молдовците говорят съхт език като румънците).
Пак ако не сгреша едва през 2021 г. за първи път имаше обща декларация на Румъния, Полша и Турция ВЪПРЕКИ че форматът съществува от 2012 г.!!!
Това се дължи на нежеланието на Турция и/или Полша да има(т) по-тясно сътрудничество с Румъния.

Внимание на Румъния и Турция!!!

Полша и Унгария са доста тесни съюзници в ЕС (а и исторически съюзници), така че, може би, България чрез Унгария ще раз-убеди Полша от нейното участие в анти-българския формат.

La ce e buna Trilaterala Romania-Polonia-Turcia
(Превод: За какво става, е годен Тристранния формат Румъния-Полша-Турция)
26 aprilie, 2021
https://moldova.europalibera.org/a/la-ce-e-bun%C4%83-trilaterala-rom%C3%A2nia-polonia-turcia-radio-europa-libera/31223267.html

"Romania, Polonia si Turcia lucreaza de aproape zece ani la constructia unei trilaterale care sa devina semnificativa si sa aiba rezultate concrete atat din punct de vedere diplomatic, cat si economic, social sau militar."

Превод: Румъния, Полша и Турция работят за близо 10 години за създаването/изграждането на тристранен формат който да е важен и да има конкретни резултати както дипломатически, така и икономически, социално и ВОЕННО!!!

"Intarirea flancului estic al NATO in ultimii ani a fost si rezultatul acestei initiative."

Превод: Укрепването на източния фланг на НАТО в последните години се дължи и на този формат.

Коментарът ми: България не е ли членка в НАТО???

"La intalnirea de anul acesta dintre șefii diplomatiilor de la București, Varsovia si Ankara, care tocmai s-a incheiat in capitala Romaniei, cele trei au semnat pentru prima data o Declaratie comuna."

Превод: В рамките на тазгодишна среща [2021 г.] за първи път ръководителите на трите дипломации са подписали Обща Декларация.

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate Romania – Polonia – Turcia, de la Istanbul
26.05.2022

http://www.mae.ro/node/58763

Trilaterala Romania – Polonia – Turcia/ A fost semnat un memorandum romano-turc privind arhivele diplomatice si cooperarea in domeniul cercetarii istorice
2022-05-27

https://www.agerpres.ro/politica/2022/05/27/trilaterala-romania-polonia-turcia-a-fost-semnat-un-memorandum-romano-turc-privind-arhivele-diplomatice-si-cooperarea-in-domeniul-cercetarii-istorice--925657

Reuniunea trilaterala Romania-Polonia-Turcia va avea loc la Istanbul
Reuniunea va fi gazduita de ministrul Afacerilor Externe Mevlut Çavusoglu.
26.05.2022 ~ 05.06.2022

https://www.trt.net.tr/romana/lume/2022/05/26/reuniunea-trilaterala-romania-polonia-turcia-va-avea-loc-la-istanbul-1833238

Този формат е равен на обявяване на война от страна на Полша към България!!!
Сега, когато България няма про-руско правителство защо Полша, Турция и/или Румъния не поканват България да стане 4-тия страна-членка???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки