Любомир Милетич оставя фундаментален културно-исторически анализ на Македония и македонските българи


Любомир Милетич оставя фундаментален културно-исторически анализ на Македония и македонските българи
31 Май 2022, Вторник


Той е ученият, който полага основите на славянското езикознание в България



Автор: Атанас Коев

На 1 юни се навършват 85 години от смъртта на проф. Любомир Милетич – един от най-изявените български учени и интелектуалци от края на XIX и първата половина на ХХ век.

Той започва жизнения си път в македонския град Щип на 1 януари 1863 г. Семейството му впоследствие се премества в София, където завършва основно и класно училище. След това продължава образованието си Нови Сад и в Загреб. Със степендия, отпусната му от Министерството на народното просвещение на Княжество България, заминава да следва славянска филология, първоначално в Загребския университет, а след това в Пражкия университет.

През 1885 г. Любомир Милетич се завръща в България и става учител в Софийската класическа гимназия. Той е един от основателите, а впоследствие е дългогодишен преподавател във Висшето училище в София (дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“).

През 1892 г. е избран за професор по славянска филология, като до 1934 г. е начело на Катедрата по славянска филология. На два пъти е избиран за ректор на Висшето училище.

През 1898 г. проф. Милетич е приет за член на Българското книжовно дружество-(БКД, дн. БАН). От 1911 до 1925 г. той е подпредседател на БАН, а от 1926 до 1937 година е председател на Академията.

Видният български учен има големи заслуги за създаването и развитието на Македонския научен институт, на който е председател от 1928 до 1937 г.

Той полага основите на славянското езикознание в България. В своите трудове отразява борбите на поробените ни сънародници в Македония и Одринско за национално освобождение и записва спомените на редица водачи от тези наши земи, сред които Даме Груев, Слави Арсов, Павел Шатев и др.

По-важни заглавия от неговото богато научно наследство са: „Членът в българския език“ (1887 г.), „Нови влахо-български грамоти от Брашов“ (1896 г.), „Дако-румъните и тяхната славянска писменост“ (1896 г.), „Старото българско население в Североизточна България“ (1902 г.), „Коприщенски дамаскин. Новобългарски паметник от XVII век“ (1908 г.), „Разорението на тракийските българи през 1913 година“ (1916 г.), „Старобългарска граматика, с кратък сравнителен оглед към новобългарския език“ (1922 г.), „Седмоградските българи и техния език“ (1926 г.), „Единството на българския език в неговите наречия“ (1929 г.) и др.

Един от капиталните трудове на проф. Милетич е книгата му „Македония и македонските българи. Културно-исторически поглед“, който е ценен научен принос към въпроса за принадлежността на тези земи към България.



Любомир Милетич умира в София на 1 юни 1937 г., на 74-годишна възраст.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки