Слънчови невести ще дефилират с булченски рокли в Асеновград


Слънчови невести ще дефилират с булченски рокли в Асеновград
Снимка: Архив Община Асеновград
30 Май 2022, Понеделник


Обичаят Калиница е единствен по рода си в страната и се провежда на Еньовден

Автор: Десант

На 2 юни от 10:00 ч. в двора на ДГ „Мир“ в Асеновград ще се проведе дефиле на бели (булчински) рокли за малки момичета по повод обичая Калиница, традиционен само за града, съобщават от местната общинска администрация.

Тоалетите са изработени от възпитаници на асеновградската ПГ „Св. Патриарх Евтимий“, като общият брой на роклите е 18. Девет от тях ще бъдат дарени на ДГ „Мир “, а останалите – на Архиерейското наместничество в Асеновград, за да може да се възползват родители, които нямат възможност да закупят тоалети за момиченцата си и така те също да се включат в ритуала. 

Обичаят Калиница е единствен по рода си в страната. Той е характерен само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден. За изпълнението му малки момиченца се обличат като булки, превъплъщавайки се в Слънчови невести.

Те дефилират по асеновградските улици, включвайки се в литийно шествие. По маршрута си Слънчовите невести изпълняват традиционната и автентична детска песен „Вижте нашата каленичка колко е красива“, под съпровода на военния духов оркестър.

Финалът на празника традиционно е в Градския парк, където всички невръстни булки преминават през  венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки