Ще замерват опасни вещества във въздуха на София и Бургас


Ще замерват опасни вещества във въздуха на София и Бургас
Снимката е илюстративна
30 Май 2022, Понеделник


Частичките Black carbon идват предимно от двигателите на моторните превозни средства, като някои от тях са много опасни за човешкото здраве

Автор: Десант

Изследване на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на източниците на фини прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ 10) във въздуха на София, проведено през 2019-2020 г. по искане на Столичната община, показва, че една четвърт от общата маса на ФПЧ 10 се дължи на ресуспензия на почва и прах.

В интервю за „Дневник“ изследователката доц. Елена Христова, която ръководи сектор „Радиометрични изследвания и химия на валежите“ при НИМХ, пояснява, че ресуспензцията представлява вдигането на прах от така наречените кални петна при силен вятър, при движението на превозни средства и при строителни дейности.

Тя е на мнение, че по-честото миене на улиците би довело до понижаването на приноса на този източник, но това зависи и от доброто състояние на уличната настилка.

Вторият най-голям източник на ФПЧ 10 се оказва изгарянето на биомаса (23%), към която спадат пелетите и дървесината за отопление. Третият са въглищата, четвъртият са външни за града източници и на пето място са транспортните средства.

Доц. Христова обаче изтъква, че по-ниският дял на автомобилния трафик в замърсяването е възможно да се дължи на липсата на информация за концентрацията на съдържащи въглерод съединения като Black carbon. Това е продукт на непълното изгаряне на различни горива, който не е изследван при проучването от 2019-2020 г., тъй като Институтът не е разполагал с нужната апаратура за определяне на концентрацията му във въздуха.

Това вече е възможно и ще бъде извършено за първи път в България по проект Carboaerosol, финансиран от Конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания, който се изпълнява съвместно от Националния институт по метеорология и хидрология и от университета „Асен Златаров“ в Бургас.

„Това изследване ще ни помогне за по-точното определяне на дела на моторните превозни средства и изгарянето на биомаса във ФПЧ 2.5 в София и Бургас“ - изтъква доц. Христова.

И допълва, че частичките Black carbon във ФПЧ 2.5 идват предимно от двигателите на моторните превозни средства (основно от неизправни камиони и автомобили), а през студените месеци и от изгарянето на различни горива за отопление.

„Те са порести частици с голяма активна повърхност, върху която се захващат различни по вид органични вещества, някои доста опасни, дори канцерогенни за хората, като бензо(а)пирен. Бензо(а)пиренът не трябва да превишава един нанограм на година. През зимните месеци средноденонощните му стойности са доста високи в София“ - казва още изследователката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки