Посветиха Кръгла маса за историята и археологията на Странджанското Черноморие


Посветиха Кръгла маса за историята и археологията на Странджанското Черноморие
Снимки: Авторът
28 Май 2022, Събота


Седемнадесетото издание на форума предложи много интересни доклади и презентации

Автор: Яна Славянска

След близо тригодишно прекъсване заради епидемичната обстановка, в Ахтопол се състоя традиционната Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа“. Нейното седемнадесето издание бе посветено на темата „Странджанското Черноморие - археология и история“.



Събитието бе открито с водосвет, извършен от Агатополския епископ Йеротей.



Преди да започне изнасянето на докладите, бе представена книгата на доц. Валери Йотов от варненския музей „Историята на Бяла“.

Д-р Калин Димитров от Центъра по подводна археология в Созопол представи подводните разкопки при устието на река Ропотамо, извършени в периода 2017 - 2020 г., както и подводните проучвания в пристанище Созопол през 2020 – 2021 г., при които са открити останки от селище от Раннобронзовата епоха. 



Директорът на Историческия музей в Приморско д-р Даниел Пантев говори за спасителното проучване на Раннобронзовата селищна могила  в м. Стамопло през есента на 2021 г., което се е наложило заради установените иманярски набези над обекта. 



В презентацията си доц. Валери Йотов от РИМ-Варна се спря върху приноса на белогвардейските имигранти у нас Сергей И. Покровски и Вадим К. Лазаркевич; за документирането на месемврийските църкви в 20-те години на XX век. 

Директорката на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова представи резултатите от археологическото проучване в манастира „Св. Иван Продром“, като част от находките бяха представени по-късно в изложбената зала на Музея на котвата. Виж също: В Музея на котвата в Ахтопол представиха находки от проучването на манастира „Св. Иван Продром“ на нос Свети Яни.

Най-много бяха докладчиците от РИМ-Бургас. Темата на презентацията на д-р Йото Валериев бе: Археологическо проучване на ранноелинистически стопански комплекс в м. Буджака, най-вероятно рибарско имение, датирано от IV-III в. пр. Хр.



Д-р Милен Николов започна присъстващите с археологическото проучване на крепостта Русокастро. Татяна Байкушева разказа за тракийския конник от параклиса на свети Георги в странджанското село Заберново; а главният уредник на историческата експозиция при бургаския музей Иванка Делева направи гостите на форума съпричастни с един разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско, през лятото на 1913 г.



Кръглата маса бе закрита с доклада на проф. Светлозар Елдъров, посветен на революционната дейност на Апостола на македоно-одринската свобода Гоце Делчев в Одринска Тракия.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
PraviBugarinIzRazloga
28.05.2022 22:40:45
0
0
North Macedonia Publicly Admits the Falsification of History

https://www.youtube.com/watch?v=z28pBcxstPc

Американската преса за българина Яне Сандански | The US Press About the Bulgarian Yane Sandanski

https://www.youtube.com/shorts/C_5GcRFQgt4

Facts that Slavic Macedonians are Bulgarians!!

https://www.youtube.com/watch?v=rpp5QCOvvOU

Interview with the last leader of IMRO Ivan Mihaylov in 1990 about Macedonia

https://www.youtube.com/watch?v=Iokq0loDREg

https://www.youtube.com/watch?v=iygdW_G0Foc
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки