За първи път, откакто пещерата „Добростански бисер“ е обособена и обезопасена, тя няма да приема туристи


За първи път, откакто пещерата „Добростански бисер“ е обособена и обезопасена, тя няма да приема туристи
Снимка: Община Асеновград
27 Май 2022, Петък


Причината е безпрецедентна

Автор: Десант

За първи път, откакто пещерата „Добростански бисер“ е обособена и обезопасена, тя няма да отвори вретите си за посетители, съобщават от Община Асеновград. Ситуацията е безпрецедентна, а причината е изтичането на договорните отношения с Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив. Общинската администрация е в готовност, при подписване на нов договор, обектът незабавно за дапочне да приема туристи, като за целта са налични нужните ресурси. 

Веднага след приключване на договора през декември 2021 г., от страна на ОП „Туризъм“ към асеновградската община е изпратено уведомление до РИОСВ - Пловдив, с желание същият да бъде подновен. Писмен отговор и обратна връзка към настоящия момент липсва.

Лично кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се ангажира със случая. Градоначалникът е уведомил за това министъра на околната среда и водите.

От предприятието подчертават, че до момента към работата на пещера „Добростански бисер“ няма отправени предписания, препоръки или забележки. Не са извършвани и нарушения, като обектът е работел с изключителна коректност, спазвайки договорните отношения с РИОСВ - Пловдив.

рокът на договора е бил две години. Въпреки желанието на ОП „Туризъм“ същият да бъде за по-дълго време, така е преценило държавното ведомство.

Още от април се отчита висок интерес от туристи, които отправят десетки запитвания кога пещерата ще отвори врати. Обичайно това се случваше на 1 май. От забавяне отварянето на обекта за посетители, единствено загуба има за желаещите да посетят „Добростански бисер“. 


В категории: Новини , Забележителности

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
ПравиБугаринИзРазлога
28.05.2022 13:08:59
0
0
Искането от страна на Бг. за вписването на българите в конституцията на РСМ не противоречи на Договора с РСМ, то обаче трябва да се отнесе само до гражданите на РСМ с българско етническо самосъзнание, родени в РСМ и които живеят в РСМ.
Това е капан, понеже и в България (Благоевградско = Пиринска Македония) има хора с двойно гражданство (Бг. и РСМ), родени в Бг. и които живеят там и които са македонисти, така че и РСМ има право да се "погрижи" за тях, тоест да се вмеси във вътрешнит работи на Бг.
Не всички македонисти родени в Бг. и които живеят в Бг. имат гражданство на РСМ, обаче има и такива. Достатъчно е да има 1 човек за РСМ да се вмеси във вътрешните работи на Бг.

ДОГОВОР
за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=123506
"Член 11
[...]
4. Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани на територията на другата страна в съответствие с международното право."

Освен това, властите на РСМ (например президента Пендаровски) иска това да стане последното искане на Бг. и, след това, РСМ да бъде освободена от изпълняването на Договора с Бг.!!!

Пендаровски за българската позиция: Да гледаме към настоящето, не към историята
26.05.2022
https://news.bg/int-politics/pendarovski-za-balgarskata-pozitsiya-da-gledame-kam-nastoyashteto-ne-kam-istoriyata.html

<<"Това е една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българите в нашата конституция. Но искаме това да бъде обвързано със срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония.>>

Този човек е пълен идиот!

Друг цитат от него от същата статия:

<<"Българските искания са много по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците никога не са поставяли под въпрос нашия етнически произход. Никога не са казвали "ти не си македонец".>>

Нагла лъжа пред западните медии (ЕвроНюз)

През 2019 г. той признаваше че Гоце Делчев е бил българин

Македонистки признанижа: Стево Пендаровски – Гоце Делчев се изжаснувал како бугарин
https://www.youtube.com/watch?v=KtoYyJK9Y7k

Понастоящем отново е на анти-български позиции:

Стево Пендаровски заяви, че ще продължи да се среща с ОМО "Илинден-Пирин"
01.02.2022

https://bntnews.bg/news/stevo-pendarovski-zayavi-che-shte-prodalzhi-da-se-sreshta-s-omo-ilinden-pirin-1183770news.html

Чудя се дали Пендаровски е уведомил ОМО Илинден че Гоце Делчев е бил българин и че тяхната сепаратистка дейност е без смисъл и логика и дали хората от ОМО Илинден са съгласни с Пендаровски че Гоце Делчев е бил българин, което косвено означава че ОМО Илинден няма защо да съществува, и защо те на обвиняват Пендаровски в предателство?

Пендаровски с критика към името на културния ни център в Битоля
17.04.22

https://bnr.bg/horizont/post/101633640/pendarovski-s-kritika-kam-imeto-na-kulturnia-ni-centar-v-bitola

По-добре би било името да бъде Гоце Делчев, а не Иван Михайлов, понеже Пендаровски е на мнение че Гоце Делчев е бил българин. Може би от центъра ще го променят в Гоце Делчев за да видим как ще реагира Пендаровски тогава ;-)

Пендаровски: Г. Делчев се декларирал за Бугарин и се борел за македонска држава
https://www.youtube.com/watch?v=O7FQr2TJTWU

Значи, според Пендаровски, Гоце Делче беше шизофренин, понеже искаше да стане "македонец" въпреки че знаеше че е българин.

Не само идиот, а и агент на Русия (и Сърбия) обаче нагло обвинява България че служи на Русия (въпреки че с помощта на България, РСМ понастоящем е членка в НАТО, тоест: защитена от военни атаки на Русия и на която и да е друга страна)!!!

Пендаровски: ЕС се занимава със себе си, не съм загрижен от навлизането на Русия и Китай
06.09.2021

https://bgnes.bg/news/pendarovski-es-se-zanimava-s-s-sebe-si-ne-s-m-zagrizhen-ot-navlizaneto-na-rusia-i-kitai/

"Това, което ме безпокои, аз не съм загрижен от навлизането на други държави, това е тяхно легитимно право, това е част от техните национални интереси и не само на тези две държави /Китай и Русия – бел.ред./, които споменахте. Ние нямаме проблем с това нещо."

Въпреки политици като Пендаровски България да не може да отстои на натиска на уж сыузниците и партнёрите от САЩ и ЕС и да не може да си използва правото на вето???
Толкова ли сте глупави?

Защо не искате "право на ответ, отговор, отвръщане" или както и да се казва на български от "журналистите" на ЕвроНюз в което да бъдат включени снимките с Пендаровски когато признава че Гоце Делчев е били българин и с по-късните му анти-български декларации което на практика представляват неговите рез-признания и противоречивост.

Pravo na ispravak
https://hr.wikipedia.org/wiki/Pravo_na_ispravak

Pravo na ispravak je „dužnost medija na objavljivanje ispravka objavljene netočne informacije kojom je učinjena povreda dostojanstva, ugleda, časti, drugog prava ili interesa fizičke ili pravne osobe".[1] Pravo na ispravak često se veže uz pravo na odgovor, no ta dva pojma treba razlikovati. Pravo na odgovor „obvezuje medije da objave odgovor kojom je zbog nepotpunih činjenica oštećena fizička ili pravna osoba ako se tim odgovorom bitno dopunjuju činjenice iz objavljene informacije u pogledu istinitosti i objektivnosti“.[1]

Right of reply
https://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_reply
1
Глупави политици
27.05.2022 19:10:49
0
0
1. Кога българските политици ще решат дали искат българите да бъдат вметнати в Конституцията на РСМ или не?
Едните казват че това би означавало признаване на северномакедонците като отделен народ ако и двата народа присъстват там, другите казват че само така биха могли северномакедонците с българско етническо самоопределяне да имат достъп то държавни постове/длъжности и съшто че това би довело до по-малко гонения в северномакедонското общество като цяло.
Първото мнение е на (например) "историк" Костадин Костадинов:
[ИЗВЪНРЕДНО: Предадоха Македония!]
https://www.youtube.com/watch?v=Ly_4EOl4Ogo

Второто мнение се споделя и от много от представителите на българите в РСМ.
Аз не знам дали те само се преструват да са българи и всъщност работят за анти-българските македонисти, обаче изглежда че казаното от тях е логично и истинско. За тях би било по-добре да са признати редом до албанците, турците, сърбите, босняците и т.н. в Конституцията на РСМ.
2. Доколкото съм разбрал властите на РСМ биха били много щастливи да впишат българите в Конституцията им ако това беше единствената претенция на България. Значи, те нямат да подобрят състоянието на българите ако и ги допуснат в Конституцията.
3. Това искане ("българи в конституция на РСМ") обаче излиза от рамките на "Договора на добросъседство, приятелство и сътрудничество", а и от рамките на "Декларацията на Четиридесет и четвъртото Народно събрание на Република България във връзка с разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания" и "Рамкова позиция относно разширяване на ЕС И ПРОЦЕСА НА СТАБИЛИЗИРАНЕ И АСОЦИИРАНЕ: РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ"...
...така че сте дали повод на РСМ да обвиняват България че тя също не спазва Договора.
Значи, нямате причина да се оплаквате че РСМ не спазва договора.
Нямате защо да се оплаквате ако и правителството на България (под натиск) ще допусне започването на преговорите на РСМ с ЕС.
Имате незнайни или даже предателски политици които са излезли от Договора и са искали да натискат РСМ за вписването на "българите" в конституцията й, като чрез това са нарушили Договора, в името на България (тоест: представлявайки я като политици на власт).
Не са виновни политиците в РСМ че вие сте глупави (даже няма значение дали става въпрос за незнание или предателство).

За "историк" Костадин Костадинов:
Като председател на политическа партия и агент на Русия той прави всичко възможно България да има лоши отношения с Украйна, при положение че
а) Румъния има териториални претенции спрямо и двете държави, значи Бг. и Украйна би следвало да са съюзници.
б) Българското малцинство в Украйна вероятно е като него, русофил, така че няма защо да се оплаква от несъществуващи гонения от страна на украинските власти. Ако не е лоялно, то ще до последици "за" въпросното малцинство. Това се случва във всички страни с всичките нелоялни национални малцинства.
в) Като се има предвид че България не признава национални малцинства, не знам как не вие е срам да искате от Украйна което и да е нещо в полза на българското нелоялно малцинство там??? България какви права дава на украинското й малцинство (което съществува, има няколко хиляди украинци в Бг.)???
г) Българите демографи, историци и други учени сами признават че имате нужда от задгранични българи да се борите срещу циганизацията като българското малцинство в Украйна е най-голямото бг. малцинство по света. Защо тогава не направите това да си ги вземете обратно в Бг. където им е мястото и където могат да ви помогнат срещу циганизацията???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки