Връчиха наградата „Русе“ на сътрудника на „Десант“ Огнян Стамболиев


Връчиха наградата „Русе“ на сътрудника на „Десант“ Огнян Стамболиев
Кадри: Видеоканал „Култура Русе“
25 Май 2022, Сряда


Той получи отличието в навечерието на своята 75-годишнина

Автор: Иглика Пеева

След 15 наши и международни награди (сред които и три министерски, две академични, а също и Златната лира на Съюза на музикалните дейци), в навечерието на своята 75-годишнина дългогодишният сътрудник на „Десант“ Огнян Стамболиев бе удостоен и с голямата награда за култура и от родния си град Русе. Отличието бе връчено на тържествена церемония в Доходното здание на 23 май.



Огнян Стамболиев е автор на пет книги с музикална тематика, сред които „Нова книга за операта“ в 2 тома и първата българска „Книга за оперетата и мюзикъла – от Офенбах до Уебър“, както и на повече от 50 преводни заглавия с поезия, проза и драматургия от румънски, италиански и френски автори, както и на оперни либрета и пиеси за театъра.

Той работи много активно и за печата и електронните медии с критически материали в областта на музиката и литературата, както и по проблеми на културата. Написал е голям брой портрети на български оперни дейци от столицата и страната.

Наскоро издаде книга за големия български оперен артист Кирил Кръстев и два обемисти превода – на нов роман и сборник пиеси от големия румънско-френски белетрист и драматург дисидент Матей Вишниек.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки