Дарения за близо 4 милиона лева са минали през Българлския червен кръст за украинските бежанци


Дарения за близо 4 милиона лева са минали през Българлския червен кръст за украинските бежанци
25 Май 2022, Сряда


Към момента у нас те са нас 120 000 души. Все още няма яснота колко от тях ще останат за по-дълго време

Автор: Силвия Горанова

Дарения за около четири милиона лева са минали през Български червен кръст за украинските бежанци от началото на войната. Парите са похарчени за хранителни и хигиенни пакети, за одеяла, възглавници, спални комплекти, лекарства, логистика и транспорт.

Най-голям е делът на раздадените помощи в Бургаска област, където се намират близо 50 на сто от бежанците.

Пунктове на БЧК има разкрити във всички общински центрове, най-големият е на Морска гара в Бургас.

„До момента, по нашата статистика, която си водим, сме подпомогнали около 4 000 човека с материална помощ, като тя включва основно храна и хигиенни средства като шампоани, сапуни, тоалетна хартия, дамски превръзки, памперси, бебешка козметика. Помощите се раздават на място в разкритите пунктове в черноморските градове, но също така ги носим и на място в хотелите – за тези, които са възпрепатствани да пътуват и да се предвижват. Най-често става дума за майки с деца“, казва директорът на БЧК Бургас Виолета Радева.

„Много сме благодарни на хората, които се отзоваха и дариха. Българскитят народ е изключително съпричастен и милозлив“, добавя още тя.

Към момента украинските бежанци у нас са нас 120 000 души. Все още няма яснота колко от тях ще останат за по-дълго време.

Заради предстоящото им извеждане от хотелите до края на май, някои от тях са предпочели да се върнат в Украйна. Особено тези, чиито домове са съхранени и не пострадали при военните действия. Само за едно денонощие на 23 май общо 3700 души са се върнали по родните си места, информират от Агенцията по бежанците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки