Ахтопол е домакин на кръгла маса за историята и археологията на Странджанското Черноморие


Ахтопол е домакин на кръгла маса за историята и археологията на Странджанското Черноморие
Снимка: Архив Десант
25 Май 2022, Сряда


След двегодишно прекъсване заради пандемията Сдружение „Черноморска Странджа“ възобновява своята научна и културна програма

Автор: д-р Стефан Пейков

След двегодишно прекъсване - поради пандемията, учредителите на Сдружение „Черноморска Странджа“ отново организират традиционната си кръгла маса, като този път на дневен ред е темата „Странджанското Черноморие – археология и история“.

По традиция научните доклади ще се изнесатот 27 до 29 май в конферентната зала на научния и културен комплекс „Невен“ в Ахтопол. Програмата на XVII Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа“ респектира със своята тематика и участие.

Интерес будят докладите и съобщенията на: д-р Калин Димитров (Център по подводна археология – Созопол“: Подводни разкопки Ропотамо 2017 - 2020. Подводни проучвания в пристанище Созопол 2020 – 2021; д-р Даниел Пантев (ИМ – Приморско): Раннобронзовата селищна могила  в м. Стамопло в землището на Приморско; д-р Йото Валериев (РИМ-Бургас): Археологическо проучване на ранноелинистически стопански комплекс в м. Буджака; доц. Бони Петрунова (НИМ – София): Археологическо проучване в манастира „Св. Иван Продром“; д-р Милен Николов (РИМ-Бургас): Археологическо проучване на крепостта Русокастро; доц. Валери Йотов (РИМ-Варна): Документирането на месемврийските църкви в 20-те години на XX век. Приносът на Сергей И. Покровски и Вадим К. Лазаркевич; Татяна Байкушева (РИМ – Бургас): Тракийският конник от параклиса на свети Георги в странджанското село Заберново; Иванка Делева (РИМ - Бургас): Един разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско, през лятото на 1913 година и проф. Светлозар Елдъров: Дейността на Гоце Делчев в Одринско.

Възстановяването на присъствието на българската наука в района на Странджа и нейното Черноморско крайбрежие не е изолирано явление. Неотдавна Институтът по роботика при БАН и още две организации подновиха дейността на филиала на Института по роботика в Малко Търново и назначиха изследователски персонал, който започна да работи по тематика за района, пряко финансирана от БАН. Възстановява се и научно-производствената база на филиала.

През летният сезон са заявени и няколко изследователски експедиции в Странджанско-Сакарския край. Продължава и дейноста на Международния югоизточен летен университет  на УниБИТ с ръководител доц. Диана Стоянова.

Научните срещи на Сдружение „Черноморска Странджа“ отдавна са в категорията на специализирани интердисциплинарни форуми с определено значение за Черноморския регион.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки