Онлайн каталог представя мартенички и пролетни картички


Онлайн каталог представя мартенички и пролетни картички
Снимка: РИМ-Русе
23 Май 2022, Понеделник


Той е достъпен на сайта на русенския музей

Автор: Десант

Онлайн каталог на български и английски език, посветен на мартениците и първомартенската обредност, вече може да се разгледа свободно на сайта на русенския музей. Той стана възможен по проект „Мартеници и съвременни първомартенски практики – дигитализация и споделяне“, подкрепен по Програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“, Модул „Съхранение и популяризиране“, 2021. Ръководител на проекта е етнографът Искра Тодорова.

Каталогът съдържа 102 мартеници и 30 първомартенски картички, получени като дарения в рамките на проекта, както и експонати от фонда на музея. Те визуализират богатството от модели, тяхната поява и развитие през годините до днес.

Могат да бъдат видени познатите и популярни червени и бели пискюли и техни модификации (аранжирани с различни по цвят конци, мъниста или парички), познатите Пижо и Пенда, мартеници във формата на топки, на различни горски растения (жълъди, гъбки, ягоди), такива, които имат прикачени медальони с популярни сред децата герои от анимационни филми в миналото и днес, мартеници с етнографски мотиви – пафти, бъклици, делви и чинии, мартеници с щъркели, лястовици, кокичета, светещи мартеници, мартеници, които са плетени, шити, такива, които се поставят на врата като бижу и други под формата на гривни.

Преобладаващата част от експонатите са създадени от вълнена прежда, но има и такива с копринени конци, мартеници от филц и от плат. 

Разнообразие се наблюдава и сред първомартенските картички – част от тях са с пролетни мотиви – зелени клони, прелетни птици, цветя, друга част с етнографски – образи на момчета и момичета, облечени в носии, които изпълняват традиционни практики – игри, наливане на вода от чешма.

Част от първомартенските честитки са отпечатани, но има и такива, които са ръчна изработка. Те обхващат периода от 30-те години на ХХ в. до края на 80-те, когато практиката с изпращане на картички постепенно отмира.

Всяка една от мартениците в каталога е описана по образец, който съдържа снимка, инвентарен номер, подробно описание и характеристики като размери, материал, дата на производство, дарител, начин на придобиване и друга любопитна информация за предмета, когато тя е известна.

Освен мартеници дигиталният каталог съдържа и видеопродукти с демонстрации на различни техники за изработване на мартеници от действащи етнографи и майстори занаятчии. Филмите са споделени и на YouTube канала на Русенския музей.

Новосъздаденият продукт включва и аудиозаписи с разкази за употребата на мартениците и тяхното място в празничната обредност на българите през различни времеви периоди. Те са правени при теренните проучвания на екипа, работил по проекта и имат за цел да предоставят разказа от неговия първоизточник.

Дигиталният каталог маркира в отделни рубрики също и традиционни сюжети и модерни текстове, свързани с Баба Марта и мартенската обредност.

Онлайн продуктът представя и научната постановка по темата за мартенската обредност, разработена от етнографа Искра Тодорова – „Мартеницата като културно наследство – научни интерпретации и музейни репрезентации“.

През 2017 г. елементът „Мартеница”, обвързан с първомартенски културни практики, е вписан като мултинационална номинация на България, Румъния, Молдова и Република Северна Македония в Представителен списък на Юнеско за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки