Рекорден брой участници на националния Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ тази година


Рекорден брой участници на националния Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ тази година
23 Май 2022, Понеделник


В аванс кметът на Средец Иван Жабов издаде кой ще бъде отличен с „Приза на кмета“ за цялостен принос към събора

Автор: Светлана Николова

След двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус, любимият Национален Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ на почитателите на народната музика, се завръща в пълния си блясък. Тази година за участие са се записали над 115 млади изпълнители, което е рекорден брой за този форум.

Очакванията са броят на гостите в двата фестивални дни да надхвърли 20 000 души. Въпреки че изтече срокът за записване, участници ще бъдат приемани до последния момент, обещават организаторите.

„Самият събор възниква като една родова среща на големия Шаматанов род. Постепенно през годините той се превръща от регионален в национален формат, а през последните 10 години се провежда с изключителното финансово съдействие на община Средец. Благодаря на кмета на общината инженер Иван Жабов, че през тези години никога не е ставало въпрос за някаква отстъпка, когато става дума за автентичен фолклор и народни традиции“, каза известният народен певец Лазар Налбантов, който е и член на организационния комитет на „Божура“. 

В аванс кметът Иван Жабов издаде кой ще бъде отличен с „Приза на кмета“.

„На мен се пада честта да кажа пред вас кой ще бъде носител на приза за цялостен принос към събора. Тази година това ще бъде Лазар Налбантов“, каза Иван Жабов и припомни, че кариерата на младия певец започва именно от фолклорните надпявания на „Божура“.

Тази година съборът ще се проведе на 28 и 29 май. В първия ден на форума за радост на гостите ще има още едно събитие, свързано с представяне на традиционни гозби и занаяти в община Средец. То ще бъде на площада в централната част на града. Гала концертът пък ще се проведе в едноименната местност „Божура“.

Членовете на журито, които ще оценяват изпълнителите през първия ден, са диригентът Ваня Монева, народните певци Милен Иванов и Даниел Спасов, директорът на музикалното училище в Котел Георги Янакиев, Мария Градешлиева, Лазар Налбантов и инж. Иван Жабов, кмет на община Средец.

Най-малките участници са две момиченца на по 3 години.

По регламент младите изпълнители на странджански и тракийски песни са разделени в четири възрастови групи. За най-добрите ще има приз "Фолклорен венец Божура" - плакет и парична награда, приз "Комня Стоянова" - плакет и парична награда, награда на кмета на общината за цялостен принос към събора, награда на Тракийските дружества - диплом и парична награда, първа, втора и трета награда във всички групи - диплом и парична награда.

Конкурсната програма на 28 май започва в 9,30 ч. и ще продължи до 18,30 с награждаване на отличените. Гала концертът на 29 май в местността "Божура" започва в 10,00 ч. 


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Рум.=Ревизионистка страна
25.05.2022 04:05:11
0
0
Ревизионистка изложба на Музея на Град Букурещ!!!

Itinerar plastic, cu peisaje de la Cap Caliacra la Balcic, la Muzeul Storck
24 May 2022

https://www.radioromaniacultural.ro/itinerar-plastic-cu-peisaje-de-la-cap-caliacra-la-balcic-la-muzeul-storck/

Google:

Пластмасов маршрут с пейзажи от нос Калиакра до Балчик, до музея Щорк

Музеят на Букурещ кани публиката да посети изложбата „От Кап Калиакра до Балчик. Пластмасов маршрут ”започващ от 27 май 2022 г. в музея на Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску Щорк (ул. Василе Александри 16).
„Покровителствайки художествената младеж (1901-1947), царица Мария успява да привлече в Балчик важна поредица от художници, които я следват тук всяко лято. По пътя за Балчик художниците, прекосили тези земи, откриха още една великолепна местност, също разположена край морето. Става дума за залива на Кап Калиакра, който предлага на зрителя прекрасен морски пейзаж, в района се намират руините на древна крепост.
След Първата световна война Балчик е една от най-обичаните артистични дестинации. В Балчик след 1924 г. кралицата, заедно с архитекта Емил Гюнеш, построява една от най-специалните резиденции на Кралския дом, двореца Tenha Yuvah (Тихото гнездо), разположен точно на брега на Черно море. Царската резиденция в Балчик е построена в ориенталски стил, с кула джамия и припокриващи се тераси.
Пристигайки в Балчик или Кап Калиакра, румънските художници веднага откриват несравнимото очарование на тези места, разположени на брега на морето. Картините или рисунките, изпълнени тук от най-големите художници от онова време, след това са били успешно изложени в салони на Букурещ или в лични изложби. В Балчик Сесилия Куцеску Щорк и съпругът й Фредерик Щорк построиха внушителна резиденция. През междувоенния период Сесилия Куцеску Щорк (1879-1969) и Фредерик Щорк (1872-1942) пътуват до Балчик почти всяко лято.
Важна част от творбите, направени от Сесилия Куцеску Щорк на това прекрасно място, бяха изложени, но значителна част от тях останаха непубликувани, като сега бяха представени за първи път пред публика и специалисти. Колекцията на музея съхранява значителна поредица от рисунки и картини на Сесилия Куцеску Щорк, които изобразяват пейзажи от Четириъгълника и включващи къщата на двамата художници, построена в Балчик.
Картините и графичните произведения, направени в тези райони, са важни документи, които днес позволяват визуална реконструкция на междувоенния начин на живот, включително чрез възпроизвеждане на аспекти от интериора на резиденция Storck. В къщата е изградена работилница за грандиозен художник. Това е известна работилница по онова време, често посещавана от кралица Мария и важни хора от културата, когато идват в Балчик през лятото“, каза д-р Елена Олариу, заместник-директор по изкуство, консервация, реставрация – Музей на Букурещ, уредник на този изложба временна, която може да бъде посетена между 27 май и 17 юли 2022 г.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки