Запасите от дивеч в България се увеличават


Запасите от дивеч в България се увеличават
Снимка: ИАГ
20 Май 2022, Петък


Дори броят на дивата свиня е нараснал, въпреки мерките за намаляване на популацията й заради Африканската чума

Автор: Десант

Увеличение на запасите, в сравнение с миналата година, на всички видове дивеч, с изключение на муфлона, показва анализът от извършената пролетна таксация през 2022 г. Тя беше приета на проведеното на 19 май заседание на Ловния съвет към Изпълнителна агенция по горите.

Общата численост на благородния елен в държавните ловностопански райони и в ловностопанските райони на ловните дружини е над 35 000. В сравнение с миналата година увеличението е 6,6%.

Запасът от елен лопатар се е увеличил с 9,2% като числеността  му в страната е близо 11 600.

При сърната той е 130 750 бр., т.е. с близо 4% повече от 2021 г.

Над 11% се е увеличил броят на дивите кози, като при таксацията са отчетени близо 3320 екземпляра.

При глухара запасите се стабилизират и ръстът им в сравнение с миналата година е 5,4%.

С цел ограничаване и предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, през 2019, 2020 г. и 2021 г. бяха предприети мерки за намаляване на запаса на дивата свиня. Данните от пролетната таксация показват обаче увеличение с над 8% спрямо миналата година.

Броят на муфлоните е близо 4 260, с 9,3% по-малко в сравнение с 2021 г. Причините са заболяването „син език“ и необходимостта от повишаване на грижите за вида.

Запасите от дребен дивеч се увеличават, но резултатите от таксацията сочат, че ръстът при заека, фазана яребицата, и кеклика е малък. Причините са постепенното изчезване на естествените местообитания за видовете, най-вече в Северна България и разпространението на хищници.

Числеността на хищниците е висока. Запасът на вълка е нараснал спрямо 2021 г. с  12%, на чакала с около 9%, на лисицата - 5%. По данни от таксацията близо 23 300 са скитащите кучета.

За възпроизводството на останалия дивеч се налага необходимостта от целенасочено регулиране на популациите на хищниците.

След проведените дискусии Ловният съвет взе решение плановете за ползване и разселване на едър и местен дребен дивеч през настоящия ловен сезон за държавните ловностопански райони и районите, предоставени на ловните дружини да се преработят от стопанисващите дивеча, след което да се приеме обобщения Национален план.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Рум.=Ревизионистка страна
25.05.2022 04:03:57
0
0
Ревизионистка изложба на Музея на Град Букурещ!!!

Itinerar plastic, cu peisaje de la Cap Caliacra la Balcic, la Muzeul Storck
24 May 2022

https://www.radioromaniacultural.ro/itinerar-plastic-cu-peisaje-de-la-cap-caliacra-la-balcic-la-muzeul-storck/

Google:

Пластмасов маршрут с пейзажи от нос Калиакра до Балчик, до музея Щорк

Музеят на Букурещ кани публиката да посети изложбата „От Кап Калиакра до Балчик. Пластмасов маршрут ”започващ от 27 май 2022 г. в музея на Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску Щорк (ул. Василе Александри 16).
„Покровителствайки художествената младеж (1901-1947), царица Мария успява да привлече в Балчик важна поредица от художници, които я следват тук всяко лято. По пътя за Балчик художниците, прекосили тези земи, откриха още една великолепна местност, също разположена край морето. Става дума за залива на Кап Калиакра, който предлага на зрителя прекрасен морски пейзаж, в района се намират руините на древна крепост.
След Първата световна война Балчик е една от най-обичаните артистични дестинации. В Балчик след 1924 г. кралицата, заедно с архитекта Емил Гюнеш, построява една от най-специалните резиденции на Кралския дом, двореца Tenha Yuvah (Тихото гнездо), разположен точно на брега на Черно море. Царската резиденция в Балчик е построена в ориенталски стил, с кула джамия и припокриващи се тераси.
Пристигайки в Балчик или Кап Калиакра, румънските художници веднага откриват несравнимото очарование на тези места, разположени на брега на морето. Картините или рисунките, изпълнени тук от най-големите художници от онова време, след това са били успешно изложени в салони на Букурещ или в лични изложби. В Балчик Сесилия Куцеску Щорк и съпругът й Фредерик Щорк построиха внушителна резиденция. През междувоенния период Сесилия Куцеску Щорк (1879-1969) и Фредерик Щорк (1872-1942) пътуват до Балчик почти всяко лято.
Важна част от творбите, направени от Сесилия Куцеску Щорк на това прекрасно място, бяха изложени, но значителна част от тях останаха непубликувани, като сега бяха представени за първи път пред публика и специалисти. Колекцията на музея съхранява значителна поредица от рисунки и картини на Сесилия Куцеску Щорк, които изобразяват пейзажи от Четириъгълника и включващи къщата на двамата художници, построена в Балчик.
Картините и графичните произведения, направени в тези райони, са важни документи, които днес позволяват визуална реконструкция на междувоенния начин на живот, включително чрез възпроизвеждане на аспекти от интериора на резиденция Storck. В къщата е изградена работилница за грандиозен художник. Това е известна работилница по онова време, често посещавана от кралица Мария и важни хора от културата, когато идват в Балчик през лятото“, каза д-р Елена Олариу, заместник-директор по изкуство, консервация, реставрация – Музей на Букурещ, уредник на този изложба временна, която може да бъде посетена между 27 май и 17 юли 2022 г.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки