Историческият музей в Русе представя „Намерено от Шкорпил“


Историческият музей в Русе представя „Намерено от Шкорпил“
Снимки: РИМ-Русе
19 Май 2022, Четвъртък


Експозицията запознава публиката с непоказвани досега артефакти от региона на долината на Русенски Лом – част от фонда на НАИМ при БАН

Автор: Десант

На 20 май от 18 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе ще бъде открита изложбата „Намерено от Шкорпил“. Експозицията се реализира по повод 120 г. от създаването на русенския музей и представя непоказани артефакти от региона на долината на Русенски Лом – част от фонда на Националния археологически институт с музей – БАН.

Изложбата се фокусира върху дейността на изследователя Карел Шкорпил, който преди повече от сто години обикаля долината на Русенски Лом и вижда сам голяма част от известните ни днес антични селища, светилища и некрополи. Ученият събира ценности от региона и ги изпраща в уредения тогава Народен музей в София, където те са едни от първите му експонати. Сред тях са оброчни плочки, бронзови статуетки и други предмети.



Освен изображения на Тракийския конник се срещат и плочи с Зевс и Хера, Аполон, Артемида и Венера. Това са свидетелства за култа към тези божества по Русенски Лом – при Разград и селата Опака, Садина, Зараево, Дриново, Ковачевец, Медовина и Първенец. Откритите многобройни бронзови статуетки на божествата в района на Опака и Садина свидетелстват за местни производствени ателиета.

Откроява се и оброчна плочка с релеф на Митра, която показва наличието на Митреум в околностите на „Сексагинта Приста“. Сред предметите, постъпили в столичния музей, има и експонати, намерени с помощта на Никола Обретенов, синът на Баба Тонка

Карел Шкорпил посещава и околностите на село Табачка, където през 2005 и 2013 г. са проучени два от многобройните обекти – пещерите Водна и Тъмно, както и скална килия в местността Паша Лом. Първият обект е значимо светилище през римската епоха. Шкорпил посещава и мястото, където се сливат Бели и Черни Лом, но тогава все още не са открити надписите, свидетелство за наличието на значимо светилище на богинята Диана на това място.

През 1985 и 2018 г. там са извършени археологически разкопки, разкрита е сграда с три помещения. В откритите три надписа, пазени в музея в Русе, се споменава епитета на богинята Диана – Плестрензис. Наскоро единият от надписите бе разчетен от епиграфа Николай Шаранков – там е записано името на божеството на днешната река Лом – Плестър. Това означава, че реката се е наричала от траките Плестър, а тракийското селище под днешния град Русе – Плестридава.  

Усилията в наблюдението и проучването на исторически места и превръщането им в археологически обекти водят до образуването на Археологическата сбирка в Мъжката гимназия в Русе през 1902 г., създадена и с творческия принос на брат му Херменгилд.

В своя „Опис“ на старините, в едно с географските описания, Карел Шкорпил извежда характеристики на флората и фауната на региона, като се опира на публикациите на естествоизпитателя Васил Ковачев, който е учител в Мъжката гимназия и формира Сбирка по естествена история.

На основата на тези две колекции се създава музеят в Русе. По този начин образци от природата и културата се представят пред широка аудитория – учащи и граждани, за да формират у тях представа за ценност, за усет към миналото и старината. Така се постига системност в представянето и изучаването на наследството, което се превръща в сигурна основа за местната културна идентичност.

Изследванията на Карел Шкорпил за региона на Русе се превръщат в уникално за страната събитие, не само заради системното описване на  наследените паметници на миналото. Дейността му представлява първото детайлно вглеждане на младата българска нация в себе си, която разпознава и остойностява миналото си и го представя като ценност – за себе си и пред другите нации.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки