И българчета в САЩ отпразнуваха абитуриентски бал


И българчета в САЩ отпразнуваха абитуриентски бал
Снимки: Фейсбук
17 Май 2022, Вторник


33 са зрелостниците на „Малко българско училище“ в Елк гроув вилидж в близост до Чикаго

Автор: Яна Славянска

„Незабравима вечер за 33-ма умни, мислещи и можещи млади хора – бъдещите лекари, инженери, бизнесмени. Растяхме и се учехме взаимно, съхранявахме и градихме заедно!“ С тези думи представят снимки от абитуриентския бал випуск 2022 от „Малко българско училище“ в чикагското предградие Елк гроув вилидж в американския щат Илинойс.



Училището е създадено с цел запазване и популяризиране на българския език и култура сред сънародниците ни и техните деца, живеещи в Чикаго и района. То е създадено през учебната 2005/06 г. от група български учители със съдействието на родители и културни дейци. Тогава прага му пристъпват едва с 6 деца. 

Първоначално се помещава в дома на Живка и Жельо Петрови, които предоставят и оборудват две от стаите си за класни помещения. През следващите години училището придобива все повече популярност и броят на учениците прогресивно се увеличава. През учебната 2011/2012 г. се мести в сградата на близката гимназия и става най-голямото на територията на Чикаго с над 150 издадени свидетелства за завършено обучение.



Елк гроув вилидж, където е главния му кампус (училището има още два филиала), се намира на 32 км северозападно от Чикаго, в непосредствена близост до международното летище „О'Хеър“ (O'Hare) и е икономически важно за района около столицата на щата Илинойс поради големия си индустриален парк.

Както вече писахме, тази година по случай 24 май то ще е домакин на първия Парад на България, в който ще вземат участие българските неделни училища от американския Среден Запад, културни центрове, танцови клубове и състави, академии и други български родолюбиви организации.


В категории: Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки