РЕТРО: Кога е забранено тютюнопушенето в самолетите


РЕТРО: Кога е забранено тютюнопушенето в самолетите
Снимки: Фейсбук/Авиомузей Бургас и интернет
17 Май 2022, Вторник


Пътническия салон се състоял от две секции, в едната от която се е позволявало да се пуши на задните редове, докато в бизнес клас се пушело навсякъде

Автор: Дина Харизанова

Авиомузеят в Бургас припомня на своята фейсбук страница един любопитен факт – че допреди време пушенето в самолета е било позволено.

„Пътническия салон се е състоял от две секции, в едната от която се е позволявало да се пуши на задните редове, докато в бизнес клас се е пушело навсякъде. През 1986 г. СССР започва да въвежда забрана за тютюнопушенето на полети с продължителност до 3 часа., но пълната забрана е въведена от авиокомпания „Аерофлот” едва през 2002 г.“ – разказват още от бургаския авиомузей.



От там изтъкват, че първите, които забраняват напълно пушенето в самолет, са Съединените американски щати и това се случва през 1988 г.



Една от причините за забраната е да се предотврати пожар на борда, макар, в интерес на истината, няма случай пушачи да са подпалили самолет. Все пак авиокомпаниите решили да се презастраховат.

Има и сериозно икономическо основание за една такава мярка. За целта трябва да се обясни откъде идва въздухът в аероплана при херметично затворени врати и прозорци. Рецилкулацията се извършва чрез смесване на въздуха в салона и отвън. След това полученият въздух се охлажда с помощта на турбохладилник и чрез смесител попада при пътниците. 

Заради пушенето в самолетите, въпросната рециркулация се налагало да се прави по-често. Това съответно носело по-високи разходи за авиокомпанията... 


В категории: Нова история , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Божидар
28.05.2024 10:50:05
0
0
Не е вярно, че е нямало случай, в който пушачи да са подпалили самолет. На един клик разстояние ви е информацията и пак пишете глупости.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки