40 години мистерия: Руснаци са кацали на обратната страна на Луната, един от тях остава завинаги там


40 години мистерия: Руснаци са кацали на обратната страна на Луната, един от тях остава завинаги там
Снимката е илюстративна
17 Май 2022, Вторник


За това обаче никъде няма и ред написан, споменава го преди години директорът на Центъра за подготовка на космонавти

Автор: Борис Цветанов

1992 година. Космонавтът с три мисии в космоса, командир на тренировъчния център, директор на Центъра за подготовка на космонавти генерал-лейтенант Владимир Шаталов (1927 – 2021) е в Ню Йорк.


Владимир Шаталов

Пред журналисти от The News и Weekly World News той заявява: „СССР вече не съществува. Мисля че светът трябва да узнае един трагичен епизод от историята на руската лунна космическа програма. За един мъж на честта – Константин Микаров, който загина като герой в името на науката, в името на овладяването на космоса“.
   
Онова, което разказва, е потресаващо.
   
В някои отношения руснаците имали по-успешна лунна програма (началото й е от 1962 – 1966 г.)  от американската. През 1972 г. дори изпратили четирима космонавти, които кацнали на обратната страна на Луната!
   
И четиримата слезли на повърхността. Задачата била на всяка цена да взема проби на лунния скален грунд и почвата, за да се установи дали е възможно построяване на Научно-изследователска станция. Другата задача била да се вземат проби на ценния изотоп хелий 3, имащ го в изобилие там, с идеята да се използва като източник на енергия за добив на чисто ядрено гориво (според учените – можело да се  осигурят енергийните нужди на човечеството за... 5 хиляди години).
  
Задачите са изпълнени, но се оказва, че има грешки в разчетите. Модулът, кацнал на лунната повърхност, бил претоварен и за връщане в кораба можел да приеме само трима от космонавтите. 

Късата клечка на жребия се паднала на Микаров. Обещано му било изпращане на друг космически кораб до три-четири дни. Разбира се, това не се случило.
  
Пред вероятността от международен скандал случаят станал една от най-строго охраняваните тайни на СССР.

А Микаров завинаги остава на обратната страна на Луната.
   
Полските разследващи журналисти Бартош Рултовски и Марек Яросински дълго време търсили подробности, но не се добрали до нищо повече от това, че в периода 1969 – 1972 г. в космическия център имало усилени експерименти на „Команда 15“ – петнадесет доброволци, трениращи усилено в Звездното градче по особена с натоварванията си програма с командири Алексей Леонов и Валери Буковски. Тя е прекратена през 1972 г. 
  
Тъй като Шаталов бил човек, на когото можело да се има доверие, американските журналисти са убедени, че такъв полет действително е имало. Дори изказали мнение, че командир на полета бил самият той. Те свързали случая с факта, че не случайно един от кратерите на обратната страна на Луната носи неговото име.

Малко след изказването си в Ню Йорк, с указ на президента на Руската федерация Борис Елцин Шаталов бил уволнен и изпратен в запаса...


Лунна почва, доставена от съветската автоматична междупланетарна станция
Луна 16“. Снимка: РИА Новости


Бележка на редакцията: Официално, за последен път човешки крак стъпва на Луната през декември 1972 г. по време на мисията на „Аполо 17“. Също така официално, за първи в историята на човечеството на обратната страна на земния спътник каца китайският космически апарат „Чанъе 4“ през януари 2019 г. 


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПрисилнаЛюбов
19.05.2022 10:57:31
0
0
Защо "македонците" не искат да станат българи (отново) и харесват сърбите?
Понеже вие сте по-ниски от тях (не само от сърбите а и от самите северномакедонци) и имате по-голям процент хора с тъмна кожа (не само от сърбите, а и от самите "македонци").
Те мечтаят за секс със сърби/сръбкини а не с българи/българки.
Нямате с какво да ви привличате.
Това причина напълно се пренебрегва от вашите "историци" или политолози които се средоточават само върху Гоце Делчев, Цар Самуил и т.н.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки