Защо се стигна до „кражбата“ на „История славянобългарска“


Защо се стигна до „кражбата“ на „История славянобългарска“
16 Май 2022, Понеделник


Някои неизвестни за масовия читател моменти

Автор: Борис Цветанов

„Кражбата“ на „История славянобългарска“ от Зографския манастир – възхвалявана и анатемосвана, не слиза от вниманието на българската общественост вече почти четвърт век. Написаното се измерва с хиляди страници, има дори и книга.

И все пак има неизвестни за масовия читател моменти. Ето главният, за който знам от Емил Александров (1934- 2012), зам.-началник на Културно-историческото разузнаване (14 отдел към Първо главно управление). Това звено бе създадено преди половин век, главно за да издирва и събира документи и материали, свързани с българската история, които са неизвестни или пък утвърждават истината по спорни въпроси, станали обект на фалшификации от историци в други страни.


Емил Александров
  
През 1982 г. отделът получава информация от Министерството на външните работи, че от външното министерство на Гърция им съобщили, че гръцкото разузнаване има сведения: милионер колекционер от ГФР поръчал на българин емигрант, работещ в „Свободна Европа“, и на гръцки авантюрист – международен мошеник, да откраднат от Зографския манастир и да му предадат срещу 500 000 западногермански марки (фантастична сума тогава) „История славянобългарска“ .
  
Гърците, запознати с крайно лошите условия в светата обител, предложили на колегите си в България да уведомят външното ни разузнаване, което „най-сетне да си прибере националната ценност“.
  
Началникът на отдела Пламен Благоев дава задачата на близкия му способен разузнавач Христо Маринчев, който включва в операцията (с кодово наименование „Маратон“) и сина си Кирил Маринчев.

Останалото е известно.

Спори се за годината – според Емил Александров тя е 1987-ма.


12 януари 1998 г. Момент от връщането на „История славянобългарска“ в Зографския манастир. Тогавашният президент Петър Стоянов с игумена дядо Амвросий и манастирския библиотекар
дядо Пахомий. Снимка: petarstoyanov.com 

   
Впоследствие 14 отдел, както и цялото ни разузнаване бе ликвидирано по искане на новите Велики сили, наследници на ония от Берлинския диктат.
  
Пламен Благоев, който можеше да празнува тази година 75-тия си юбилей, почина от коварна болест през 2014 г. Той остави пророчески думи: „В историята на човечеството многократно е потвърждавано правилото, че ако е необходимо да бъде подчинена една държава, то първата цел на неопоробителите е да бъдат унищожени нейните културни паметници и историческата памет на народа й“.

Кирил Маринчев бе намерен удавен в колата си в Бяло море край Солун през 1993 г. Баща му Христо Маринчев живееше в Плиска, когато през 2000 г. падна от велосипеда си, откаран бе в болницата в Нови пазар и два дни по-късно почина...


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки