В Нощта на музеите Природонаучният музей в Бургас представя единствената у нас колекция „Светът в зрънце пясък“


В Нощта на музеите Природонаучният музей в Бургас представя единствената у нас колекция „Светът в зрънце пясък“
Снимка: Архив Десант
16 Май 2022, Понеделник


Вижте какво още ще предложи на посетителите богатата програма на четирите експозиции на РИМ-Бургас

Автор: Десант

Музеят в Бургас ще предложи на посетителите си в Нощта на музеите интересна и разнообразна програма.

В Археологическата експозиция ще бъде представена изложбата „Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие“. Тя е първата и единствена по рода си и в нея може да се видят най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от периода XII-XIV в. Това са блюда, купи и паници с различни изображения – растителни, геометрични, животински и др.

Сред експонатите намират място такива световни паметници като барсът от Русокастро, еленът от Балчик и воинът пантера от Созопол. Изложените артефакти са от фондовете на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

Постоянната археологическа експозиция представя хронологически най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от 6-4 в. пр. Хр. от кв. Изгрев и от нос Чироза, кв. Крайморие.

Фотографии от 1946 и 1953 г., които илюстрират в детайли нестинарския празник на 3 юни (по стар стил) в село Българи и неговата кулминация – танца върху огнена жарава, са подредени в Етнографската експозиция. 

В Историческата експозиция ще бъде открита гостуващата изложба „Манастирската култура на Балканите“, дело на Историческия музей в Самоков. Тя представлява малка част от многобройните фотографски творби на проф. Михаил Енев, преподавател в Националната художествена академия, човекът на когото дължим представите си за онова, което се съхранява в манастирите у нас и на Света гора.

Премиера в Природонаучната експозиция ще направи новата постоянна експозиция „Светът в зрънце пясък“. Тя представя богата колекция на пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години.

Във витрината са подредени най-интересните експонати от всички континенти включително Антарктида, от различни плажове – златисти (Копакабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).

В единствената в района на Южното Черноморие природонаучна експозиция, посетителите могат да проследят геоисторическото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. 


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Любов На Сила
19.05.2022 10:58:30
0
0
Защо "македонците" не искат да станат българи (отново) и харесват сърбите?
Понеже вие сте по-ниски от тях (не само от сърбите а и от самите северномакедонци) и имате по-голям процент хора с тъмна кожа (не само от сърбите, а и от самите "македонци").
Те мечтаят за секс със сърби/сръбкини а не с българи/българки.
Нямате с какво да ви привличате.
Това причина напълно се пренебрегва от вашите "историци" или политолози които се средоточават само върху Гоце Делчев, Цар Самуил и т.н.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки