Странджански напеви край цъфналата зеленика


Странджански напеви край цъфналата зеленика
Хор „Самодивски огън“ на поляната край Бродилово. Снимки: Авторът
15 Май 2022, Неделя


Фестивалът на символа на Странджа събра близо 3000 души край странджанското село Бродилово

Автор: Яна Славянска

Фестивалът на зелениката е едно от най-вълнуващите събития в Странджа. Тази година то събра близо 3000 любители на мистичната погранична планина и нейната уникалнаа флора, която не се среща другаде в Европа.Множеството от тях поеха по четири туристически маршрута, за да се насладят на цъфналите храсти с емблематичното цвете.Домакин на празника през този май беше местността Харманята край живописното странджанско село Бродилово.

18-тото издание на Фестивала на зелениката започна с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ и химна на българската гора – „Хубава си, моя горо“. 

Любими фолклорни групи от странджанския регион и гостуващи самодейци радваха присъстващите със сладкогласните си изпълнения. Сред тях бяха бургаският хор „Самодивски огън“ с ръководител младия глас на Странджа Стойко Василев и Младежка вокална група „Морски перли“ от Китен с музикален ръководител именитата странджанска певица Златка Ставрева.


Младите изпълнители от Китен

Мнозина опитаха кулинарните изкушения, предлагани на базара с домашно приготвени ястия или се подкрепиха със скара и въртяно на поляната чеверме.Екзотика по време на двудневния празник внасяха живите птици на щанда на „Зелени Балкани“.
В категории: Репортажи , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки