Френски монахини сионки налагали желязна дисциплина в някогашното девическо училище „Санта Мария“ в Русе


Френски монахини сионки налагали желязна дисциплина в някогашното девическо училище „Санта Мария“ в Русе
Абитуриентки на колежа, випуск 1935 г. Снимки: РИМ-Русе
13 Май 2022, Петък


Според успеха и поведението си ученичките получавали... панделки

Автор: Десант

На 13 май се навършват 125 години от основаването на френския девически колеж в Русе. Началото на католическото училище на Конгрегацията „Notre Dame de Sion“ е свързано с името на монсеньор Хенрих Дулсе – член на ордена на пасионистите. С неговото име се свързва и изграждането на католическия катедрален храм „Св. Павел на кръста“ в дунавския град.

Френските монахини сионки се установяват край Дунав и основават девическия колеж с пансион, след като през 1897 г. русенският католически епископ Хенрих Дулсе търси съдействие от Конгрегацията „Notre Dame de Sion“, (създадена в Париж през 1843 г.). През същата година съществуващото от 1874 г. към катедралния храм в Русе католическо училище се предава на „Notre Dame de Sion“.


Възпитаничките на училището през 1932 г.

Първите възпитателки сионки са от Галац и Яш. На 13 май 1987 г. започва обучението на 50 ученички. Преподава се на френски, немски и български език. „Notre Dame de Sion“ поддържа в града девически католически пансион „Notre Dame de Sion“ и девическо католическо училище-екстернат “Sancta Maria”.

През 1908 г. върху земя, закупена от Никополската католическа епархия, е построено специално здание за пансиона на „Notre Dame de Sion“. Сградата (днешната Профилирана английска гимназия „Гео Милев“) е по проект на архитект Мариано Пернигони и се намира в „Алеите“ в Русе.


Пощенска картичка със сградата на Френския девически пансион „Notre Dame de Sion“

Френският девически пансион е бил заграден с висока ограда. Разполагал е с най-добрата за времето материална база – класни стаи, спални, помещения за самоподготовка, физкултурен салон, лаборатории по физика и химия, шивални и перални. Дворът е бил добре оборудван с игрища и дори в него е имало пързалка през зимата. 


Интериор от пансиона

Основаването на екстерната се свързва с името на Дамиян Теелен. Девическото католическо училище „Sancta Maria” е признато от Министерството на народното просвещение през 1918 г. Към него се обособяват също така детска градина и начално училище. През 30-те години обучението е разширено с гимназиална програма. В училището „Санта Мария“ са приемани деца в забавачница, в отделения и прогимназия. Гимназиалният курс на  обучение завършвал със сертификат, валиден както в България, така и във Франция.


Децата от забавачницата през 1930 г.

През 1932 г. училището се премества в построената за целта сграда на ул. „Борисова“. Днес в нея се помещава Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“.

Възпитанието и обучението на ученичките във френското училището е било поверено на монахини сионки. Момичетата живеели под надзора на калугерките французойки, спазвайки желязна дисциплина, етикет и поведение. Освен девойки католички в училището са приемани и православни, еврейки и мюсюлманки.

Почти всички дисциплини са изучавани на френски език. Учебниците и наръчниците са доставяни от Франция.

Всеки месец ръководството на колежа провеждало общо събрание. На него присъствали ученичките, учителите, директорът, понякога и католическия епископ. Всеки учител по класове докладвал за успеха и поведението на своя клас и според заслугите учениците получавали панделки: широки за отлични резултати и тесни – за послушание и старание. Лентите били с различни цветове в зависимост от класа. Ако бидело извършено някакво нарушение, панделките били отнемани.

Колежът и гимназията са затворени през 1948 г. заедно с останалите чуждоезични колежи в нашата страна, съгласно Закона за чуждите училища в България.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бошняци
14.05.2022 05:41:55
0
0
В България няма сърби/македонци.
Също така, властите на РСМ би могли да кажат: щом в Бг. е възможно да няма сърби и "етнически македонци", въпреки че Сърбия и РСМ са пряко съседни на Бг., то възможно е и да няма българи в РСМ.
В конституцията на Р. Северна Македония има бошняци.
Те не са стари жители на РСМ, а са дошли по времето на Югославия от Босния.
По времето на Югославия само българите в Босилеградско и Царибродско бяха смятани официално за българи.
Някои от тях обаче са се преместили да живеят и установили трайно на територията на днешна РСМ (точно като някои от бошняците).
Тогава защо няма българи признати в конституцията на РСМ???
Тоест, чрез "задната врата" на българите в Босилеградско/Царибродско и бошняците - българите, родени в РСМ, също могат да бъдат признати като държавотворен народ и вписани в конституцията на РСМ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки