Директорът на старозагорския музей – с Почетен знак на областния управител


Директорът на старозагорския музей – с Почетен знак на областния управител
Снимка: Областна управа - Стара Загора
13 Май 2022, Петък


Отличието му бе връчено ца изключителни заслуги за превръщането на институцията в културно средище с национална значимост, както и във връзка със 115-годишнината от създаването й

Автор: Десант

Директорът на Регионален исторически музей - Стара Загора гл ас. Петър Калчев получи Почетен знак на областния управител, който му бе връчен от старозагорския губернатор проф. Наско Василев.

Петър Калчев получава отличието за изключителните му заслуги за развитието на музея и за превръщането му в културно средище с национална значимост. То се връчва и във връзка със 115-годишнината от създаването на културната институция. 

Целият професионален път на Петър Калчев е преминал в старозагорския Исторически музей. Той започва работа там като уредник в отдел „Праистория“ през 1981 г. В периода 1999-2006 г. и от 2015 г. до този момент е директор на РИМ-Стара Загора.

Посветил е на историческата наука 40 години от своя живот. Има десетки ценни научни публикации в областта на праисторията. Участвал е в редица археологическите проучвания и разкопки, допринесли за обогатяване на културно-историческото наследство на региона.

При връчването на Почетния знак проф. Василев благодари на г-н Калчев за всеотдайната му работа за един от най-старите и богати на експонати музеи у нас. Той напомни, че в РИМ се съхраняват над 150 000 артефакта, някои от които на повече от 6000 години.

Приемайки отличието, Петър Калчев заяви, че то е чест за него.

„Тази награда не е само за мен, тя е за целия колектив, за хората, с които работим заедно от дълги години. Благодарение на тях старозагорският музей е сред най-добрите, а посетителите му от страната и чужбина нарастват с всяка година“, изтъкна той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки