Морето изхвърли болен делфин на Централния плаж в Бургас, еколози го върнаха обратно сред вълните


Морето изхвърли болен делфин на Централния плаж в Бургас, еколози го върнаха обратно сред вълните
Снимка: РИОСВ-Бургас
13 Май 2022, Петък


Какво да правим, ако намерим бедстващ или мъртъв представител от тези морски обитатели

Автор: Десант

На „Зеления телефон“ на РИОСВ - Бургас е постъпил сигнал за излязъл на брега делфин на Централния плаж в морския бряг. Служителите на екоинспекцията са извършили незабавна проверка по случая.

Тя е установила, че се касае за млад екземпляр от вида обикновен черноморски делфин (Delphinus delphis), без видими външни наранявания.

Излизането на брега е обичайно поведение на животните, които са болни. Проблемът в ехолокаторния орган на делфините може да е от гъбичен, вирусен, бактериален или паразитен произход, уточняват бургаските еколози.

Благодарение на бързата намеса и съдействието на представители на Община Бургас и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Бургас, делфинът е изведен в морето.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“.

От РИОСВ – Бургас съветват гражданите, ако забележат бедстващ или мъртъв делфин, да сигнализират на „зелените“ телефони  – 056/813 212, а в извънработно време – на 0889096577.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Балъкчиев
21.05.2022 17:01:21
0
0
Делфините са прекалено много за опосканото ни море. Трябва да се разреши лимитирания им отстрел, с цел намиране на баланс между върховен хищник и намаляващата му рибна храна. В горите също има подборен лов на хищници.
1
Босилеград
14.05.2022 05:42:41
0
0
В България няма сърби/македонци.
Също така, властите на РСМ би могли да кажат: щом в Бг. е възможно да няма сърби и "етнически македонци", въпреки че Сърбия и РСМ са пряко съседни на Бг., то възможно е и да няма българи в РСМ.
В конституцията на Р. Северна Македония има бошняци.
Те не са стари жители на РСМ, а са дошли по времето на Югославия от Босния.
По времето на Югославия само българите в Босилеградско и Царибродско бяха смятани официално за българи.
Някои от тях обаче са се преместили да живеят и установили трайно на територията на днешна РСМ (точно като някои от бошняците).
Тогава защо няма българи признати в конституцията на РСМ???
Тоест, чрез "задната врата" на българите в Босилеградско/Царибродско и бошняците - българите, родени в РСМ, също могат да бъдат признати като държавотворен народ и вписани в конституцията на РСМ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки