Смолян посреща Нощта на музеите с изложба с портрети на личности, свързали завинаги името си с Родопите


Смолян посреща Нощта на музеите с изложба с портрети на личности, свързали завинаги името си с Родопите
13 Май 2022, Петък


Автор на цикъла „Родопско величие“ е варненската художничка Сияна Струнчева

Автор: Илия Пеев

Централно събитие в тазгодишното 14-то издание на Европейската нощ на музеите в Смолян, която ще бъде отбелязана в родопския град на 14 май, ще бъде представянето на каталога за изложбата „Родопско величие“ на варненската художничка Сияна Струнчева.

Тя съдържа цикъл портрети на дванадесет родопчани и личности, които завинаги са свързали името си с Родопите, а животът и делата им и до днес предизвикват преклонение и почит - Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полковник Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан и  Николай Вранчев.


Портрет на Капитан Петко войвода. Худ. Сияна Струнчева

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян е събрал в каталог тези портрети, придружени с кратки исторически бележки, представящи живота и дейносттта на тези именити българи.


Портрет на Екзарх Стефан. Худ. Сияна Струнчева

Сияна Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Участвала е в редица международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството. Живее и работи във Варна.


Сияна Струнчева

Освен цикъла с портрети, сред 34-те творби на младата авторка, в експозицията „Родопско величие“ са включени и нейни живописни работи и графики. Тя бе подредена в музея още на 21 октомври 2021 г. за празника на Смолян и честването 109 години от освобождението на Смолянския край от османско владичество.

Представянето на каталога към изложбата ще се състои на 14 май 2022 г. от 18 ч. в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. По време на събитието ще се проведе среща с художничката, а актьорът Румен Бечев ще изпълни рецитал по откъси от „Време разделно“.



През 2005 г. Министерството на културата на Франция организира за пръв път инициативата „Европейска Нощ на музеите” (The European Night of Museums), която бързо се възприема от десетки държави. Оттогава ежегодно в нея участват повече от 1200 музея с над 2 милиона посетители.

България се включва още в първото издание на инициативата и на 14 май 2022 г. за 18-ти път стотици храмове на културата и изкуството у нас ще посрещнат своите посетители, които ще почувстват посланията на този духовен празник.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бошняци
14.05.2022 05:45:30
0
0
В България няма сърби/македонци.
Също така, властите на РСМ би могли да кажат: щом в Бг. е възможно да няма сърби и "етнически македонци", въпреки че Сърбия и РСМ са пряко съседни на Бг., то възможно е и да няма българи в РСМ.
В конституцията на Р. Северна Македония има бошняци.
Те не са стари жители на РСМ, а са дошли по времето на Югославия от Босния.
По времето на Югославия само българите в Босилеградско и Царибродско бяха смятани официално за българи.
Някои от тях обаче са се преместили да живеят и установили трайно на територията на днешна РСМ (точно като някои от бошняците).
Тогава защо няма българи признати в конституцията на РСМ???
Тоест, чрез "задната врата" на българите в Босилеградско/Царибродско и бошняците - българите, родени в РСМ, също могат да бъдат признати като държавотворен народ и вписани в конституцията на РСМ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки