Шлем от халкидски тип, открит в Пейчова могила от некропола при Старосел, е експонат на НАИМ за май


Шлем от халкидски тип, открит в Пейчова могила от некропола при Старосел, е експонат на НАИМ за май
Снимки: НАИМ
12 Май 2022, Четвъртък


Той е изработен от бронз и сребро през първата половина на ІV в. пр.Хр.

Автор: Десант

Шлем от халкидски тип, открит през 2000 г. в саркофаговиден гроб с богат инвентар в Пейчова могила от некропола при хисарското село Старосел, е избран за експонат на НАИМ за май. Той е изработен от бронз и сребро чрез отливане и е дооформен чрез коване през първата половина на ІV в. пр.Хр.



Има овоидно издължена калота, с издължен фронтален контур. Калотата е отделена от долната част с отстъп, с ясно изразен ръб, който очертава чрез плавни дъги висок фронтон. Наносникът е къс, листовиден. Надвеждните дъги и целият контур на изрезите на набузниците са оформени чрез изковаване отвътре като изпъкнали кантове. Под ръба на калотата, в полетата на слепоочието, са оформени в релеф стилизирани кичури с триъгълен контур, които завършват с волути, завити напред към лицето.

Натилникът е висок, с извит навън удебелен долен край и овални странични уширения надолу, с извита навън периферия, която продължава над изреза за ушите и задната периферия на наушниците.

Над върха на фронтона е запазена сребърна, релефна апликация с изображение на змиеного божество. Тялото е с триъгълен контур, ръцете са изнесеси симетрично отстрани, а долната част на фигурата се състои от две симетрични двойки змийски тела и малка палмета между тях. В дланите държи главите на горната двойка змии.



От двете страни на шлема, над ръба на калотата, на линията на задния ръб на набузниците, са запазени местата на закрепване с припой на тръбни елементи за допълнителна украса на шлема с пера или кичури. Запазен е част от единия елемент, с кръгъл отвор и шестоъглно сечение.

На дясното уширение на натилника е издраскано изображение на двойна брадва.



По целия шлем има големи участъци, които са силно увредени от температурно въздействие (клада?). Липсват части от върха на калотата, както и части от набузниците и дясното уширението на натилника. На фронтона и калотата има пукнатини. В задната част на калотата и при натилника са запазени по-големи участъци с оригиналната повърхност на бронза с наситен жълт цвят.

Експонатът може да бъде видян в зала Трезор, като част от временна изложба „Доспехите на тракийските воини”. 


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бошняци
14.05.2022 05:44:16
0
0
В България няма сърби/македонци.
Също така, властите на РСМ би могли да кажат: щом в Бг. е възможно да няма сърби и "етнически македонци", въпреки че Сърбия и РСМ са пряко съседни на Бг., то възможно е и да няма българи в РСМ.
В конституцията на Р. Северна Македония има бошняци.
Те не са стари жители на РСМ, а са дошли по времето на Югославия от Босния.
По времето на Югославия само българите в Босилеградско и Царибродско бяха смятани официално за българи.
Някои от тях обаче са се преместили да живеят и установили трайно на територията на днешна РСМ (точно като някои от бошняците).
Тогава защо няма българи признати в конституцията на РСМ???
Тоест, чрез "задната врата" на българите в Босилеградско/Царибродско и бошняците - българите, родени в РСМ, също могат да бъдат признати като държавотворен народ и вписани в конституцията на РСМ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки