Ще реставрират къщата, в която през 1871 г. Васил Левски основава Биримирския таен революционен комитет


Ще реставрират къщата, в която през 1871 г. Васил Левски основава Биримирския таен революционен комитет
Снимки: sofia-code.org
12 Май 2022, Четвъртък


Тя е обявена за исторически паметник на културата и се намира в столичния квартал Бернковски

Автор: Диана Славчева

Предстои консервация и реставрация на къщата музей „Васил Левски“ в софийския квартал Бенковски. За целта от столичния район „Сердика“ обявиха обществена поръчка на стойност 61 046 лв. без ДДС.  

Обектът се състои от едноетажна жилищна постройка, двор с чешма и плътна ограда по контура. Къщата е построена в началото на XVIII век. През 1871 г. тя принадлежи на Веле Митров и се намира в село Биримирци, което по-късно, заедно със съседното Обрадовци са обединени в кв. Бенковски на София.

През тази година в селото пристига Васил Левски и нощува в къщата на Веле Митров. Там, заедно със своя приятел отец Генадии Ихтимански – игумен на Драгалевския манастир, събира родолюбиви селяни от Биримирци и Обрадовци и основава Биримирски таен революционен комитет.Сградата, където се полагат основите на тайното съзаклятие, е обявена през 1979 г. за исторически паметник на културата, с категория „местно значение“. В нея е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХ в. 

Тя е едноетажна, с характерно за българския селски бит от XVIII„и и началото на XIX век разпределение. Формата й в план е правоъгълна. Разпределението се състои от две преходни помещения – „соби“, с еднаква площ. През входната врата се влиза в дневното помещение, откъдето има връзка към зоната за спане. Покривът е четирискатен, с дървена носеща конструкция.

Застроената площ е 73 кв.м. 

Дейностите, предмет на поръчката, включват строително-монтажни работи по изготвен и одобрен инвестиционен проект: конструктивно-възстановителни, пренареждане и подмяна на счупени керемиди, тип „турски“, възстовяване на дървена дограма, на монолитна ограда, ремонтни дейности по електро- и ВиК инсталациите и на дворното пространство, изграждане на дренажна система, полагане на настилка около сградата за отвеждане на дъждовна вода и др.

Финансирането ще се осъществи от специализирания общински приватизационен фонд.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки