За втори път тъсят кой да проектира основния ремонт на хижа „Патлейна“


За втори път тъсят кой да проектира основния ремонт на хижа „Патлейна“
Снимка: Уикимапия
09 Май 2022, Понеделник


Наложително е да се предприемат мерки за подобряването на енергийната ефективност на сградата

Автор: Десант

Вече за втори път Община Велики Преслав обявява обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект за основен ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на хижа „Патлейна“ на стойност 7 686,67 лв. без ДДС.

Туристическа хижа се намира в местността Белия бряг край Велики Преслав, в непосредствена близост до едноименния природен резерват. Построена е през 1966 г., като определения проектен експлоатационен срок е бил 50 години, а вече са изминали 55. 

На първия етаж на масивната двуетажна постройка са разположени помещения за дневно обитаване - санитарен възел, кухня, трапезария и игрална зала, както и малък апартамент за хижаря. А на горния етаж са спалните помещения, като по проект техният капацитет е за 30 души. 

От втория етаж има стълба, която извежда към изгледна площадка, проектирана като покрив-тераса, която през годините е преустроена в спално помещение. 

При направеното конструктивно обследване и оценка на състоянието на хижата, експертите са установили, че отоплителната инсталация и радиаторите са силно амортизирани и негодни за употреба, а сградните ограждащи елементи са с лоши топлофизични характеристики, от което следват високи топлинни загуби през зимния сезон и висок разход на енергия за отопление. 

Проектът, който предстои да се изготви, следва да се предвиди функционално преустройство на  спалните помещения, където е възможно обособяване на самостоятелни стаи със собствен санитарен възел. Замислен е цялостен ремонт и подмяна на вътрешната ВиК инсталация и изграждане на нова отоплителна инсталация на пелети, включително соларна инсталация за топла вода.

Предвижда се и ремонт и подмяна на покривното покритие, както и участъци от сградата, които са компрометирани. С прилагане на мерките за енергийна ефективност ще се запази архитектурния облик на сградата отвън - съществуващите облицовки от камък и други характерни детайли.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки