Бургаският хор „Самодивски огън“ отбеляза 11 години творчески път


Бургаският хор „Самодивски огън“ отбеляза 11 години творчески път
Снимки: Авторът
09 Май 2022, Понеделник


Още от самото му създаване негов ръководител е младият глас на Странджа Стойко Василев

Автор: Диана Славчева

Хор „Самодивски огън“ при бургаското читалище „Пенчо Славейков 1983“ отбеляза с вълнуващо тържество 11 години от създаването си. Още от началото на сформирането на трупата, неин ръководител е младият странджански певец Стойко Василев – тогава току-що завършил гимназия.

Най-напред формацията се нарича „Изгревски славей“, но след като излиза първият компактдиск на Стойко Василев, озаглавен „Самодивски огън“, неговото заглавие става име на хора. Така ще се нарича и вторият албум на певеца, който предстои да излезе за неговата 30-годишнина през 2024 г. Тогава той ще събере на голям концерт на сцената на Летния театър в морския град всички звезди на българския фолклор. 


Делютният албум на Стойко Василев 

Юбилеят си младият глас на Странджа ще посрещне и с премиера на книга, посветена на творческия му път. 

Но дотогава предстои много работа и още много труд в обогатяване на репертоара на трупата и успешното му представяне на различни конкурси и надпявания. Ще бъдат закупени и нови носии. Планира се и построяването на нова репетиционна зала за хора.

Скъп гост на неговата годишнина бе именитата странджанска народна певица Милка Андреева. Тя предоставя на Стойко Василев да си избере и запише някоя песен от нейния репертоар. Преди време Янка Рупкина му предостави авторските права върху знаковата си песен „Калиманку Денку“. 


Милка Андреева

Многобройни са изявите на хор „Самодивски огън“ на сцената. През годините гласовитите певици са завоювали безброй отличия, грамоти и медали от различни фестивали и събори в цялата страна.


Стените в помещението, в което се събира хорът, не достигат за поберат всички грамоти и дипломи, които е завоювал „Самодивски огън“

Те посрещнаха своя празник с много настроение, песни, неизменното българско хоро и както се полага за рожден ден – с красива торта. И разбира се, за високия градус на тържеството най-много се потруди неуморимият маестро Никола Згуров, който не даде почивка на акордеона си...


Никола Згуров


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки