Дуелът бил законен начин да убиеш някого без последствия


Дуелът бил законен начин да убиеш някого без последствия
Снимката е илюстративна
09 Май 2022, Понеделник


Българските майстори на сабята били предпочинати като инструктори от висшето общество в Западна Европа 

Автор: Владимир Славев

Ако сте гледали филма или сте чели книгата „Тримата мускетари“, помните, че сюжетът изобилства от  дуели между мускетарите на краля и войниците на кардинал Ришельо. Но в периода 1450-1600 г. във Франция такива двубои е имало масово и между цивилните граждани.

Дуелът бил законен начин да убиеш някого без последствия. Обикновено се използвал някакъв повод – обида на възлюблената, на майка, баба или друга жена например. Някои от професионалистите имали по 4-5 спечелени дуела. 

Българските майстори на сабята (във Франция – на шпагата) обикновенно били хора от средите на поборниците, които пътуват в цяла Европа с цел купуване на оръжие за въстанията.

Два били начините човек да се спаси от дуел с тях. Единият бил да се подготви от специалист, който да го научи на заучени комбинации, подобно на фаловете във футбола, а другият – да се притисне  противника със заплаха, че български фехтовач ще му обяви дуел, на който със сигурност ще го убие.

Българските шпагъори били много търсени (някои от тях били и инструктури в школи). Поради факта, че идват от страна с въстания и са участвали в реални боеве, хората от висшето общество в Западна Европа ги предпочитали за охрана и при участия и подготовка на дуели.

След края на XVI век дуелите във Франция биват забранени.


В категории: История , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки