Книга на проф. Иван Христов представя историята и археологията на черноморските ни острови


Книга на проф. Иван Христов представя историята и археологията на черноморските ни острови
Снимки: РИМ-Бургас
09 Май 2022, Понеделник


Представянето на монографиянта е на 11 май в Националния исторически музей в София

Автор: Десант

Предстои представянето на първия обобщаващ научен труд в областта на островната археология за Западното Черноморие. Написани увлекателно, страниците на „Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“ ни водят към един островен свят, на който незаслужено не е обръщано внимание досега.

Автор на ценната монография е проф. Иван Христов – български историк и археолог, който през последните 10 години целенасочено работи в акваторията на Черно море и археологически обекти по бреговата ивица на южното българско Черноморие. Автор е на 34 книги и над 120 статии. Зам.-директор по научно-изследователската дейност на Националния исторически музей, където на 11 май  от 11:00 часа ще бъдат представени най-новите издания на културната институция, сред които е и неговата нова книга. 



В нея проф. Христов разглежда важни детайли от античната история и археология на островите от Западното Черноморско крайбрежие – Св. Тома, Св. Иван, Св. Петър, Св. Кирик и Юлита, Св. Анастасия и Левка. Описани са някои по-малки късчета земя в българските териториални води, които са слабо познати. Добавени са и бележки върху появата и изчезването на острови, от които днес няма видима следа. В заключение са разгледани примери за започналите необратими процеси, които биха довели до появата на нови острови в Черно море.

Темата на книгата се вписва в проблематиката на т. нар. „Island Archaeology”. Основната задача на островната археология е да разкрие как хората са използвали островите в миналото. Тя разглежда географската характеристика на островните пространства като начална точка за един по-нататъшен исторически анализ, обикновено в сравнителен план.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки