Проф. Николай Витанов: Рискът намалява, но вирусът още е тук


Проф. Николай Витанов: Рискът намалява, но вирусът още е тук
04 Май 2022, Сряда


По думите на математика движението на смъртните случаи нагоре-надолу се очаква да продължи докъм 20 май. Предстои период на лятно спокойствие

Автор: Десант

Улисани в случващото се в Украйна и интригата ще пращаме ли военна помощ на украинците или да, тревогите ни около коронавирусната пандемия отстъпиха на заден план. Но заразата все още не е останала в миналото. 

„Това, което ни очаква в следващите дни, е движение на броя на новите случаи нагоре-надолу. Вчера движението бе надолу. Днес е нагоре. Това движение нагоре-надолу ( с преобладаващо движение на 14 дневната заболеваемост нагоре) се очаква да продължи докъм 20 май. Не бива да се учудваме – намираме се в интервала от брой на новите случаи, когато в системата се наблюдава хаотично поведение на развитието на заболеваемостта“. 

Това написа във фейсбук страницата си проф. Николай Витанов. 

По отношение на смъртността, която „полекичка спада“, той предвижда, че „броят на  дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава“.

По думите му, „това най-трудно се контролира при народи с висока степен на инат и ниска степен на ваксинация. Затова от време на време се отчитат повечко починали. Но и тази бройка ще върви надолу. Бавно“ – категоричен е математикът.

Като цяло той обобщава ситуацията, 34 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, така: „Рискът намалява, но вирусът още е тук. Периодът на лятно спокойствие ще дойде, но дотогава все още има време“.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки