РЕТРО: Учител карал учениците да слагат орехи в устата си, за да мълчат


РЕТРО: Учител карал учениците да слагат орехи в устата си, за да мълчат
Снимката е илюстративна
04 Май 2022, Сряда


Ореховата метода се прилагала в даскалото в село Просеник

Автор: Яна Славянска

В наше време не един и двама учители се простиха с професията след посегателства срещу ученик – дърпане на уши, използване на обидни думи, зашлевяване на шамар, повишаване на глас и прочее провинения, оказали са непоносими за днешните школници. 

Те обаче идея си нямат как е било едно време. Преди 83 години например в айтоското тогава (сега руенско) село Просеник даскалите карали децата да си слагат в устата... по един или два ореха, за да мълчат – големите по два, а малките по един орех.

Ореховата метода въвел някой си господин Стойков. 

Група жители от селото пратили през май 1939 г. писмо до редакцията на вестник „Вечерна бургаска поща“ с питане дали подобна училищна практика е допустима. Каква е била реацията на тяхното прошение в старата газета повече не се среща и ред по въпроса.



Научаваме се от летописите на училището, че въпросният учител Михаил Стойков е бил доста напредничав човек. През 1932/1933 г. той събира за първи път сведения за историята на учебното заведение. От тях става ясно, че през 1905 г. местните жители купуват кръчмата на Петко Пирев и ремонтират три помещения, които превръщат в красни стаи. 

През 1928 г. решават да построят училище на кооперативни начала. Но чак през 1933 г. е отслужен водосвет и положен основният камък на новата училищна постройка. Така че, когато учителят Стойков запушва устите на шумните си възпитаници с орехи, сградата е била съвсем нова, а самият той е бил главен учител на учебното заведение, чиито патрони са светите братя Кирил и Методий. 




В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки