Военноисторическият музей черпи за Гергьовден с боб чорба, приготвена в новата полева кухня на Армията


Военноисторическият музей черпи за Гергьовден с боб чорба, приготвена в новата полева кухня на Армията
04 Май 2022, Сряда


За Деня на храбростта входът за постоянната хронологична и външната експозиция ще е свободен

Автор: Яна Славянска

С традиционен „Вход свободен“ за постоянната си хронологична и външната експозиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне от 10 до 17 ч. своите посетители в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.Специално за празника е подготвена изложбата „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на Армията.

Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в експозицията са подредени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери и др. Духът на Гергьовден ще бъде пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.Атракциите с военен характер ще продължат в 12 часа с дегустация на емблематичната боб чорба, приготвена от военен готвач в полеви условия. Този път обаче посетителите ще видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия.


Снимка: Архив epicenter.bg

За празничното настроение на всички посетители от 14.30 до 15.30 часа ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

6 май ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки