Геотермалната енергия от минералните извори в Стрелча ще бъде използвана за отопление на местното училище


Геотермалната енергия от минералните извори в Стрелча ще бъде използвана за отопление на местното училище
04 Май 2022, Сряда


Тя ще замени досегашната отоплителна инсталация на училището,  получена от изгаряне на въглища

Автор: Дина Харизанова

Геотермална енергия ще бъде използвана за отопление и охлаждане на общинско училище СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Стрелча. За целта от местната община обявиха обществена поръчка за над 200 хиляди лева. 

В доклад по Програмата на ООН за околната среда (UNEP) бе съобщено, че до 2030 г. глобалните  емисии на парникови газове ще трябва да намалеят с 55% спрямо емисиите през 2018 г., за да
се постигне ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C над прединдустриалните нива, а
Европейският парламент наскоро гласува за още по-драстично съкращение с 60%.

Следователно енергийната трансформация, т.е. преход от изкопаеми горива към ВЕИ, е от съществено значение за ограничаване на емисиите на парникови газове и техния ефект върху глобалната температура.

Квотите за въглеродни емисии през юни тази година преминаха 56 Є/тон с тенденция за непрекъснато повишаване. Предвид тези данни Община Стрелча възложи изготвяне на проект за замяна  на топлинната енергия за вътрешната отоплителна инсталация на училището,  получена от изгаряне
на въглища с използване на геотермална енергия.


 
Град Стрелча разполага с няколко геотермални извора, като подходящи за използване в случая са извор „Сондаж 1 –ХГ“ с температура на минералната вода +55 ºC и извор „Сондаж - ТК“ с температура на
водата +41 ºC. 

Разполагаемият дебит за топлоснабдяване на училището от извор „Сондаж 1 – ХГ“ е 1,044 кубични метра, а от „Сондаж - ТК“ е 8,965 куб.м. Общото количество минерална вода от двата източника отпуснати за училището е 10.00 м3/ч.

При извор „Сондаж 1 – ХГ“ с температура 55 ºC се предвижда изграждане на резервоар за минерална вода с обем 25 куб. м. Този резервоар ще осъществява ролята на буфер (акумулатор) при променливо водочерпене от останалите консуматори за осигуряване на 24-часов резерв за отопление на училището. 

Проектът третира и изграждане на нов водопровод, захранващ топлопотребителните инсталации на
училищните сгради. Необходимата енергия за отоплението и охлаждането им, както се пояснява в техническата документация, ще се добива от два независими един от друг извора за минерална вода.

„Сондаж 1 – ХГ“ се намира в парка пред общинската Минерална баня в курортното градче, а другият е в същият парк, но е зад паметника на хан Аспарух, използващ се понастоящем за напояване на  почвените пространства в парка.

Стрелчанското училище СУ „Св. св. Кирил и Методий“ се състои от три сгради, които са санирани и за които е изготвен проект за енергийна ефективност.

Ако нещо не е преставал да строи стрелчанинът през вековете – това са училищни сгради – две килийни училища към църквите, едно светско училище, едно „голямо училище”, както го нарича Мильо Балтов  в „Приказницата”, което заедно с другите изгаря в пожарите на Априлското въстание. Както се вижда, и днешните общинари продължават да се грижат за образованието в града и полагат усилия да вървят в крак с времето при поддържането на неговата база. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки