РЕТРО: Ветеринари проверявали по къщите какво къкри в тенджерите


РЕТРО: Ветеринари проверявали по къщите какво къкри в тенджерите
Снимката е илюстративна
03 Май 2022, Вторник


В разгара на Втората световна война българското правителство въвежда два безмесни дни в седмицата – сряда и петък. Който ядял мръвка, бил даван на прокурор

Автор: Диана Славчева

В разгара на Втората световна война, през септември 1939 г. българското правителство въвежда два безмесни дни в седмицата – сряда и петък, в които нямало да се продава месо, а хората трябвало да ядат постни манджи.

Плюс това се забранява клането на телета и малачета до една и половина година, на прасета до 60 кила и агнета и ярета с тегло до 10 килограма.

Тези мерки са взети на фона на информации за ожесточени боеве на Западния фронт и в близост до Варшава. С тях кабинетът на Георги Кьосеиванов се опитва да съхрани животновъдното богатство на страната. По това време е имало засиленото производство на кожуси и ръкавици за германските войски, което водило до масови кланета на добитък заради кожите. А освен това широко разпространение добила продажбата на месо на черната борса. Като цяло се наблюдавало намалява не ва производството на месо, мляко и яйца.

За да следят изпълнението на Наредбата, с която се въвеждат безмесните дни, по къщите тръгнали преставители на общинските ветеринарни власти. Подпомогнати от комисарството по продоволстието и полицейски органи, те предприемат внезапни проверки по частните домове.

От дописка във в. „Вечерна бургаска поща" от 20 юни 1940 г. става ясно, че в шест бургаски семейства са били намерени курдисани на печките тенджери, в които къкрели ястия с животинска мръвка. Едните от хванатите в крачка нарушители обаче представили медицинско свидетелство, че в сряда и петък може да ядат месо.

Тенджерите съответно били конфискувани от ветеринарите, а на прегрешилите били съставени актове.

Подобно съобщение откриваме и в брой 398 на вестник „Искра” от 1941 г. От него разбираме, че в края на март във въпросната година и в Казанлък са сгащени четирима казанлъшки граждани – Иван Ноев, Исак Каталан, Йосиф Алмалех и Нисим Канети, да се облажват с мръвка в дните, когато не е трябвало да я кусват. 

Тези чревоугодници също отнесли по един акт по чл. 475 от наказателния закон. Както обяснява старата казанлъшка газета, по-насетне, според характера на нарушението, актът се препращал... на „надлежния прокурор”.

Интересно е да се отбележи, че на прага на 1940 г. – три месеца след приемането на Наредбата, в годишния си отчет областният ветеринарен лекар на Казанлък констатира, че въведените безмесни дни не са оказали никакво влияние върху консумацията на месо през въпросната 1939 г. Нещо повече – консумацията на свинско месо била се увеличили... десеторно! Още повече първото агне за изминаващата година, е заклано в градската кланица едва на 23 декември. Ерго, народът явно е теглил ножа на добичетата из дворове и егреци.

За сметка на това казанлъшкият ветеринар номер едно отчел, че контрабандата на месо в града е „почти премахната".

Апропо, безмесни дни са въведени дори и в сторличните ресторанти, в които често единственото блюдо, което се сервирало, било фасул. 

Междувременно, на 18 май 1940 г. излиза Заповед №2170 на Министерството на земеделието и държавните имоти, с която щедро се разрешава конкумацията на месо и месни произведения в цялата страна в деня на св. св. Кирил и Методий 11 май. 

След две години - през май 1942 г., по нареждане на Комисарството по продоволствието, дневната дажба на човек става 200 г месо. В тази дажба се включват и комбасите. За да си вземе мръвката, всяко домакинство е трябвало да се запише при месар или колбасар.

Днес, над 80 години по-късно, при тези темпове на галопиране на цените и поскъпване на мръвката, безместните дни в българските семейства и без специална наредба ще стават все повече. Но то, както знаем, колелото на историята си се върти...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки