Замърсяващи химикали се срещат в чешмяната вода в цяла Европа


Замърсяващи химикали се срещат в чешмяната вода в цяла Европа
19 Април 2022, Вторник


Добрата новина е, че подземните води на Стария континент, осигуряващи голяма част от питейната течност в повечето страни, са предимно чисти

Автор: Десант

Едва 44% от повърхностните води са в добро състояние от екологична гледна точка, гласи докладът „Водите в Европа“ на Европейската агенция по околна среда за 2021 г.

Добрата новина е, че подземните води на Стария континент, осигуряващи голяма част от питейната вода в повечето страни, са предимно чисти, като 75% от тях са в добро състояние по отношение на наличието на химикали.

И все пак изследвания продължават да откриват химикали, причиняващи различни болести, в чешмяната вода. Често тя изпълнява незавидната задача да пренася замърсителите, изпускани във въздуха и почвата, а в някои случаи е също крайната дестинация на произвежданите от нас отпадъци и химикали.

Тревожно е, че за някои от намиращите се в чешмяната вода химически замърсители не са установени допустими норми, други изобщо не подлежат на контрол.

„Трудно е да се определи колко вредно е дадено вещество. Зависи както от количеството, така и от продължителността на излагане. Някои химикали се натрупват в телата ни. Много от тях водят до повишен оксидативен стрес, който от своя страна ускорява процеса на стареене. Налице е по-висок риск от рак и намален имунитет,“ казва Рони Блуст, професор по екологична физиология и токсикология в Университета в Антверпен, участвал в голямо проучване за състоянието на водата във Фландрия, Белгия.

А ето и кои са най-често срещаните замърсяващи химикали в чешмяната вода:

ПАВ

Полиароматните (полицикличните) въглеводороди са голяма група органични съединения с малка водоразтворимост. Образуват се в най-голяма степен при непълно горене на въглища и дизелово гориво. Съдържат се също в катрана и асфалта. Основният проблем е, че подобно на тежките метали, те са широко разпространени. Тези съединения се усвояват от организма главно чрез дихателната система, но могат да попаднат в тялото и чрез водата и храната. ПАВ са силно токсични и канцерогенни.

Ендокринни разрушители

Ендокринният разрушител (или ендокринно нарушаващ химикал) имитира или пречи на нормалното действие на хормоните в организма. Използват се в широк спектър от продукти и материали, в козметиката, пестицидите и промишлените разтворители.

Диоксините и синтетичните пестициди, които се отделят в околната среда, попадат в почвата и плитките подпочвени води, което води до риск питейната вода да бъде замърсена.

Добре познат ендокринен разрушител е веществото бисфенол А, който често се използва за добавки в пластмасовите изделия.

Ендокринните разрушители могат да причинят широк спектър от здравословни проблеми. Те влошават качеството на спермата и съответно фертилитета, нарушават функционирането на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и панкреаса. А също така могат да увеличат риска от затлъстяване, диабет и други метаболитни заболявания.

Нововъзникващи замърсители

Пример за по-рядко срещано вредно вещество е диоксан, който се добавя към промишлените разтворители, за да ги направи по-стабилни. Той се използва при химическо чистене, както и в охлаждащи течности за автомобили. Разтваря се лесно във вода, което може да доведе до по-бързо и силно замърсяване на подпочвените води. Диоксанът се смята за потенциално канцерогенно вещество.

Друг замърсител е веществото MTBE, което се добавя към бензина като заместител на оловото. В редица американски щати употребата му е забранена, защото е установено, че има негативен ефект върху питейна вода.

Хром-6

Друг химикал, който според експерти представлява сериозен проблем, е хром-6. Това вещество е форма на хрома и се използва в покрития, дървесни консерванти, черен катран, използван в железопътните вагони и кораби, и в електрическите стълбове.

Хром-6 се свързва с повишен риск от рак на белия дроб и множество респираторни заболявания. В Европейския съюз използването му е драстично ограничено, но продължават да се произвеждат покрития в авиационната индустрия.

Тежки метали

Най-често срещаното замърсяване на почвата и водите е с тежки метали като олово, живак, цинк, никел, хром, кадмий, арсен и мед. Ако те се озоват в човешкото тяло, могат да доведат до различни видове здравословни проблеми и увреждане на органите, сред които анемия, астма, намален фертилитет, рак на белия дроб и кожата др.

Ако тежките метали се намират в горния слой на почвата, е възможен директен контакт с тях, като например докато децата играят в парка. Също така ги вдишваме, когато са прикрепени към прахови частици.

Възможно е да ги поемем чрез зеленчуци или продукти като яйцата, тъй като растенията и животните абсорбират сдържащите се в почвата или подземните води тежки метали.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки