Изложба в австрийски замък разказва за живота на конните номади в Европа


Изложба в австрийски замък разказва за живота на конните номади в Европа
Чашата на Сивин, велик жупан на България. Снимка: НАИМ
18 Април 2022, Понеделник


В нея с експонати от постоянната си експозиция участва и НАИМ при БАН

Автор: Десант

Международната изложба „Конните номади в Европа” в замъка Шалабург, Долна Австрия, запознава посетителите със завоеванията на хуните, аварите, българите и унгарците. Тя се фокусира върху номадските народи, които през Ранното средновековие идват от широките степи на Евразия в Европа, покоряват нови територии и някои от тях образуват държави.



Представени са причините, поради които тези народи мигрират на запад, а основната идея на експозицията е да се добавят нови факти към общоизвестната европейска история.

В експозицията участват и експонати на НАИМ при БАН. Сред тях са: втори коланен накит от Мадара от VII в.; чашата на Сивин, велик жупан на България, средата на IX в., от Велики Преслав; варовиков блок с рисунка – графит, първа половина на IX в., от Плиска; бронзовата розета-амулет, IX в., от Плиска; керемида с изображение на шаман, първа половина на IX в., от Мадара; колективна находка от стъклени апликации, ІХ в. от Плиска и златният медальон на Омуртаг, 814–831 г., открит в жилищна сграда на западния склон на хълма Царевец във Велико Търново.

Конните номади, често са възприемани като воини и завоеватели, но в изложбата те се разглеждат от съвсем различна гледна точка и перспектива, като с множество експонати е представен техния начин на живот. Представени са нови научни открития, които променят стереотипите и за първи път се предлага един сравнителен поглед върху тяхната култура. 

„Конните номади в Европа” ще остане в австрийския замък до 6 ноември 2022 г.


В категории: Новини , Средновековие

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Рин
22.04.2022 04:23:39
0
0
За първи път чета, че българите били номади Кои номади строят каменни градове.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки